Чи потрібно проводити атетсацію робочого місця за умовами для професії «токар – револьверник»?


Чи потрібно проводити атетсацію робочого місця за умовами для професії «токар – револьверник»?

Нині діючим класифікатором професій ДК – 003 : 2010 передбачено назву роботи (професії) токар – револьверник (код КП 8211; код ЗКППТР 19165).

У Постанові Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 р. № 461 Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах», якою затверджено: «Список № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах»; «Список № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах», – не передбачено професії (роботи) – «токар – револьверник», що стосується необхідності підтвердження права на пільгову пенсію на пільгових умовах.

Разом із тим Постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 року № 1290 , – «Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці» в розділі «Загальні професії авіаційного та оборонного виробництва…» передбачено пунктом 137 визначено професію (роботу) «Токаря зайнятого обточуванням виробів із вставними елементами з кераміки абразивними кругами сухим способом», для якої передбачено правом на отримання до 4 календарних днів додаткової оплачуваної відпустки.

Відповідно до вимог ст. 153 Кодексу Законів про працю України (далі – КЗпП України) забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган. Однією із видів компенсації за роботу в зазначених умовах є доплата до тарифної ставки (посадового окладу).

Статтею 100 КЗпП України установлено, що на важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, на роботах з особливими природними, географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я встановлюється підвищена оплата праці. Перелік цих робіт визначається Кабінетом Міністрів України. До затвердження такого Переліку в установленому порядку (на даний час окрім деяких відомчих та галузевих вичерпний перелік відсутній) підвищена оплата праці за роботу із шкідливими умовами праці може здійснюватися за рахунок власних коштів підприємств на підставі статті 7 Закону України “Про охорону праці”.

Право на встановлення доплати за несприятливі умови праці виникає у працівника не за професією, за якою він працює, не за посадою, яку він обіймає, а за виконання відповідних видів робіт, на яких визнано важкі та шкідливі, або особливо важкі та особливо шкідливі умови праці згідно з атестацією робочого місця.

Відповідно до Типового положення про оцінку умов праці на робочих місцях та порядку застосування галузевих переліків робіт, на яких можуть встановлюватись доплати робітникам за умови праці, в цілях обґрунтованого визначення розмірів доплат за роботу в тяжких та шкідливих, особливо тяжких та особливо шкідливих умовах праці передбачено певний порядок оцінки фактичних умов праці на робочих місцях та застосування галузевих переліків робіт, де можуть здійснюватись відповідні доплати.

Таким чином, виходячи із наведених норм та обставин, рішення про необхідність проведення атестації за умовами праці саме робочого місця «токар – револьверник», має бути прийняти адміністрацією роботодавця, виходячи із характеру роботи яку виконує працівник за даною професією, яке застосовує обладнання та устаткування (наприклад – чи зайнятий він обточуванням виробів із вставними елементами з кераміки абразивними кругами сухим способом) та умов праці щодо визначення складності, напруженості праці та наявності шкідливих та небезпечних факторів.

Загальний ВИСНОВОК з цього питання – для професії «токар – револьверник», у випадку, якщо працівник за цією професією зайнятий повний робочий день – доцільно провести атестацію робочого місця за умовами праці.

Юрій Вдовін, начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Хмельницькій області.

Джерело: km.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання