Чи потрібно підприємству отримувати дозвіл на виконання газонебезпечних робіт, якщо воно має декларацію на виконання робіт в колодязях, шурфах, замкнутому просторі?


Чи потрібно підприємству отримувати дозвіл на виконання газонебезпечних робіт, якщо воно має декларацію на виконання робіт в колодязях, шурфах, замкнутому просторі?

Чи потрібно підприємству зв’язку отримувати дозвіл Держпраці на виконання газонебезпечних робіт та робіт у вибухопожежонебезпечних зонах, якщо підприємство вже має дозвіл (в новій редакції — Декларацію) на роботи в колодязях, шурфах, траншеях, котлованах, бункерах, камерах, колекторах, замкнутому просторі (ємностях, боксах, топках, трубопроводах)? І якщо потрібно, то виходить, що на одну роботу має бути два дозвільних документа?

Відповідь надає начальник відділу нагляду на виробництві і об’єктах підвищеної небезпеки Василь Лісовик

Відповідно до НПАОП 40.1-1.32-01 вибухонебезпечна зона — простір у приміщенні або навколо зовнішньої установки, у якому присутнє вибухонебезпечне середовище або воно може утворитися у такій кількості, яка вимагає спеціальних заходів у конструкції електрообладнання під час його монтажу та експлуатації.

На виконання робіт у таких зонах необхідно отримувати дозвіл згідно з вимогами пункту 6 додатка 2 постанови КМУ від 26.10.2011 № 1107.

На право виконання робіт в колодязях, шурфах, замкнутому просторі суб’єкт господарювання подає до ГУ Держпраці декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці, згідно з пунктом 8 додатку 6 постанови КМУ від 26.10.2011 № 1107.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Деякі корисні документи, якими слід керуватися під час організації заходів з охорони праці
Пропонуємо перелік наказів Державної служби України з питань праці, які слід використовувати, зокрема, під час укладення трудових договорів та організації ...
Перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року
В інформаційних цілях надаємо перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року Будівництво та проєктування ДБН В.2.2-5-97 Будинки та споруди. ...
Дещо про електронний документообіг в системі управління охороною праці
Що впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці на підприємстві відбувається за умови прийняття роботодавцем рішення щодо впровадження електронного ...
Чи завжди під час прийняття на роботу працівники повинні проходити навчання з охорони праці
ЗАПИТАННЯ Чи повинен працівник під час прийняття на інше підприємство проходити навчання і перевірку знань з питань охорони праці, якщо ...