Чи можна в Україні використовувати телескопічний навантажувач з робочою платформою?


Чи можна в Україні використовувати телескопічний навантажувач з робочою платформою?

Надайте, будь ласка, консультацію щодо належного виконання робіт на висоті. Іноземний консультант нашого підприємства радить для виконання таких робіт використовувати робочі платформи, які мають закріплюватися на вилах телескопічного навантажувача. Чи дозволено в Україні використовувати телескопічний навантажувач з робочою платформою? Якщо так, то які вимоги до застосування телескопічного навантажувача та які вимоги висуваються до оператора навантажувача, зокрема щодо навчання?

Відповідь надав головний державний інспектор Головного управління Держпраці України у Київській області Микола Федоренко.

Навантажувач — машина циклічної дії, що належить до безрейкового долішнього транспорту (технологічних транспортних засобів), обладнана підіймальним механізмом (вантажопідіймачем) і вилами (платформою) або одним із змінних вантажозахватних пристроїв для забезпечення підіймання, транспортування, навантаження та розвантаження, штабелювання та укладання вантажів (п. 3 розд. І Правил охорони праці під час вантажно-розвантажувальних робіт, НПАОП 0.00-1.75-15). Тобто за визначенням навантажувач не призначений для підіймання людей. Мобільним засобом, що використовується для підіймання людей на виробництві, є підіймач (підйомник).

Навантажувач належить до технологічних транспортних засобів, що не використовуються на дорогах загального користування. Технологічні транспортні засоби (загального призначення) входять до Переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що експлуатуються (застосовуються) на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки (п. 5 додатка 7 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. № 1107, у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 р. № 48).

Правила охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання (НПАОП 0.00-1.80-18) поширюються на самохідні (автомобільні, на спецшасі, пневмоколісні, гусеничні, залізничні тощо) та причіпні підйомники (мобільні підйомники), але не поширюються на вантажопідіймальні машини спеціального призначення, до яких відносяться електро- та автонавантажувачі.

Повна версія статті — у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №2, 2019.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...