Чи можна позапланово й безкоштовно забезпечити працівників засобами індивідуального захисту?


Чи можна позапланово й безкоштовно забезпечити працівників засобами індивідуального захисту?

Отже, чи можна додатково, понад встановлені норми, видавати безоплатно спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, якщо це потрібно в процесі роботи?

Відповідно до статті 8 Закону України «Про охорону праці” та статті 163 Кодексу законів про працю України на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, що пов’язані із забрудненням, або тих, що здійснюються в несприятливих метеорологічних умовах, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту (далі — ЗIЗ).
Роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання ЗIЗ відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.
Забезпечення працівників підприємств і організацій необхідними для трудового процесу ЗІЗ, а також порядок їх утримання та зберігання визначаються відповідно до Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затвердженим наказом Держгірпромнагляду України від 24.03.2008 №53, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 21.05.2008 за №446/15137 (далі — НПАОП 0.00-4.01-08).
Це Положення поширюється на підприємства, установи, організації незалежно від форм власності та видів їх діяльності та встановлює порядок забезпечення засобами індивідуального захисту працівників, для яких їх застосування є обов’язковим під час трудового процесу.
Працівники підприємств, які виконують роботи, що належать до інших видів економічної діяльності, забезпечуються ЗІЗ згідно з Нормами безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам загальних професій різних галузей промисловості, затвердженими наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 16.04.2009 №62,
зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 12.05.2009 за №424/16440 (далі — НПАОП 0.00-3.07-09).
Відповідно до частини 4 статті 8 Закону України «Про охорону праці» та згідно з колективним договором роботодавець може додатково, понад встановлені норми, видавати працівникові певні засоби індивідуального захисту, якщо фактичні умови праці цього працівника вимагають їх застосування.
Згідно зі ст.14 КЗпП «Про колективний договір» директору підприємтсва за погодженням з профспілковим чи трудовим колективом необхідно розробити та затвердити додаток до колективного договору, прописати зміни і доповнення щодо засобів індивідуального захисту.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Рівненській області.

Матеріали до теми


Деякі вимоги безпеки електродугового зварювання: використовуйте ЗІЗ
Електродугове зварювання використовується в багатьох галузях промисловості, адже воно дозволяє ефективно з’єднувати деталі. Проте під час зварювання металів за допомогою ...
Про забезпечення засобами індивідуального захисту працівників машинобудівного підприємства
На машинобудівному підприємстві ПрАТ «Слов’янський машинобудівний завод» проведено онлайнову нараду. Інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці надано поради щодо ...
Безпека під час використаня електрозахисних засобів: консультація від Держпраці з працівниками закладів освіти
Вибір необхідних електрозахисних засобів, засобів захисту від дії електричного поля (ЕП), а також ЗIЗ регламентується Правилами експлуатації електрозахисних засобів, які ...