Чи можливо створити чіткий перелік робіт, при виконані яких не можна укладати цивільно-правові договори?


Чи можливо створити чіткий перелік робіт, при виконані яких не можна укладати цивільно-правові договори?

Під час проведення онлайн-прийому, що відбувся 31 жовтня 2018 року, представники підприємств Хмельницької області  отримали роз’яснення щодо своїх питань від фахівців Держпраці.

Питання Президента організації роботодавців «Обласна ліга орендодавців, підприємців і роботодавців Хмельниччини»  Ростислава Семківа стосувалося укладання цивільно-правових договорів: «Чи можливо, за сприяння Держпраці, внести пропозицію щодо затвердження на рівні держави чіткого переліку робіт, при виконані яких не можна укладати цивільно-правові договори?

Головний спеціаліст департаменту з питань праці Вадим Бондар зазначив, що основною ознакою, що відрізняє цивільно-правові відносини від трудових, є те, що трудовим законодавством регулюється процес організації трудової діяльності. За цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату. Виконавець, який працює за цивільно-правовим договором, на відміну від працівника, який виконує роботу відповідно до трудового договору, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, він сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик.

Читайте докладніше:  Трудовий договір чи цивільно-правова угода: чим ризикує працівник?

Тобто предметом цивільно-правових договорів є результат праці, який підлягає вимірюванню у конкретних фізичних величинах, а не процес роботи.

Вадим Бондар наголосив, що чіткого переліку робіт, при виконані яких не можна укладати цивільно-правові угоди не має, адже такі угоди застосовуються, як правило, для виконання разової конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів і у разі досягнення цієї мети, договір вважається виконаним і дія його припиняється. За наявності ознак, притаманних трудовим відносинам (ст. 21 КЗпП), повинен укладатися трудовий договір, а не договір цивільно-правового характеру.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Хмельницькій області.

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...