Чи мають право на безкоштовну видачу молока як профiлактичного засобу спiвробiтники установи, якi перебувають повний робочий день у зонi дiї шкiдливих речовин та шкiдливих факторiв?


Чи мають право на безкоштовну видачу молока як профiлактичного засобу спiвробiтники установи, якi перебувають повний робочий день у зонi дiї шкiдливих речовин та шкiдливих факторiв?

За статтею 166 КЗпП та ст. 7 Закону України «Про охорону працi» молока або iнших рiвноцiнних харчових продуктiв мають працiвники, зайнятi на роботах iз шкiдливими умовами працi.

З ухваленням постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.08.92 № 442 «Про Порядок проведення атестацiї робочих мiсць за умовами працi» вiднесення робiт до категорiї iз шкiдливими i важкими умовами працi та визначення права працiвникiв на пiльги i компенсацiї за роботу в цих умовах, у тому числi на безкоштовне отримання молока, провадиться на пiдставi результатiв атестацiї вiдповiдних робочих мiсць за умовами працi.

Згiдно з Гiгiєнiчною класифiкацiєю працi за показниками шкiдливостi та небезпечностi факторiв виробничого середовища, важкостi та напруженостi трудового процесу, затвердженою наказом МОЗ України вiд 08.04.2014 № 248 (набрав чинностi з 30 травня 2014 pоку), шкiдливi умови працi – це умови, що характеризуються такими рiвнями шкiдливих виробничих факторiв, якi перевищують гiгiєнiчнi нормативи та здатнi чинити несприятливий вплив на органiзм працiвника та/або його нащадкiв.

Рiшення щодо безкоштовної молока або iнших рiвноцiнних харчових продуктiв працiвникам ухвалюється згiдно з Порядком безкоштовної видачi молока або iнших рiвноцiнних харчових продуктiв робiтникам i службовцям, зайнятим на роботах iз шкiдливими умовами працi, затвердженим постановою Держкомпрацi СРСР i Президiї ВЦРПС вiд 16.12.87 № 731/П-13, на пiдставi Перелiку хiмiчних речовин, пiдчас роботи з якими в профiлактичних цiлях рекомендується, вживання молока або iнших рiвноцiнних харчових продуктiв, затвердженого наказом МОЗ СРСР вiд 04.11.87 № 4430-87.

Отже, безкоштовна видача молока або iнших рiвноцiнних харчових продуктiв працiвникам можлива лише в разi перевищення гранично допустимих рiвнiв або концентрацiй речовин, передбачених названим Перелiком хiмiчних речовин.

Якщо концентрацiя хiмiчних речовин на робочому мiсцi не перевищує гранично допустимих концентрацiй, безкоштовна видача молока або iнших рiвноцiнних харчових продуктiв може провадитися вiдповiдно до ч. 3 ст. 7 Закону України «Про охорону працi», згiдно з якою роботодавець може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працiвниковi пiльги i компенсацiї, не передбаченi законодавством.

Автор — Олена Хіміч, начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області 

Джерело: kirtu.gov.ua