...

Чи має право на додаткову відпустку за шкідливі умови праці столяр складально-обробного цеху


Чи має право на додаткову відпустку за шкідливі умови праці столяр складально-обробного цеху

Питання надання щорічної додаткової відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та її тривалість регулюється ст. 7 Закону України «Про відпустки».

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці надається працівникам , зайнятим на роботах, пов’язаних із негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, за Списком виробництв, цехів, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України .

Список виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затверджено постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 2003 р. № 679) (Додатки 1, 2) (далі – Список №1290)

Відповідно до розділу XVII.«Виробництво деревини та виробів з деревини» підрозділу «Загальні професії виробництва деревини та виробів з деревини» Списку №1290 (Додаток 1), правом на щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці тривалістю до 4 календарних днів користується столяр, зайнятий шліфуванням деталей та виробів за допомогою абразивної шкурки сухим способом, а також зайнятий технологічним ремонтом деталей та виробів у фанерувально-клеїльних та обробних (складально-обробних) цехах.

Згідно з Порядком застосування Списку №1290 конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки встановлюється колективним договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці.

Атестація робочих місць за умовами праці здійснюється згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року №442 «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» та Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Міністерства праці України від 1 вересня 1992 року №41.

За пунктом 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

Відповідно до п.9 Порядку застосування Списку №1290 додаткова відпустка надається пропорційно фактично відпрацьованому часу.

У розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах у шкідливих і важких умовах праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, професій, посад (п.10 Порядку застосування Списку №1290).

Отже столяр складально-обробного цеху, який зазначений у Списку № 1290 (Додаток 1) , розділ XVII, позиція 157, має право на додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці тривалістю до 4 календарних днів, за умови проведення атестації робочого місця за умовами праці, та дотримання названих вимог законодавства.

Роз’яснення надала Головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Гаркава Н.В.

Джерело: Новини Полтавщини

Матеріали до теми


Порядок розслідування страхових випадків: пропозиції змін від Мінекономіки
На сайті Мінекономіки оприлюднено такі документи: проєкт наказу Мінекономіки, Мінфіну, Міністерства внутрішніх справ України “Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та ...
Податок на нерухомість промислових та складських, а також нежитлових сільськогосподарських будівель
Наказом Міністерства економіки України від 16.05.2023 року № 3573 “Про затвердження національного класифікатора НК 018:2023 та скасування національного класифікатора ДК ...
Різниця між е-лікарняним та медичним висновком про тимчасову непрацездатність
Медичний висновок про тимчасову непрацездатність та е-лікарняний, який є електронним аналогом паперового листка непрацездатності, — два різні електронні документи, тісно ...