Чи має право на додаткову щорічну відпустку лікар-статистик?


Чи має право на додаткову щорічну відпустку лікар-статистик?

Відповідно до статті 8 Закону України «Про відпустки» та з  позицією 132 розділу ХVІІ «Охорона здоров’я, освіта та соціальна допомога» підрозділу «Загальні професії медичних працівників закладів та установ охорони здоров’я, соціального захисту населення та освіти» Списку виробництв, робіт, цехів, професій і посад, працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право  на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1290, працівникам надається щорічна додаткова відпустка тривалістю до семи  календарних днів.

Основним документом, що регулює виробничі, трудові, соціально-економічні відносини є колективний договір.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

У розрахунок часу, що дає право працівникові на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менш як половину тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цеху, професії або посади.

Відпустки надаються з дотриманням загальних правових норм чинного законодавства за умови врахування особливостей, передбачених спеціальними нормативними актами у сфері охорони здоров’я та прописані у колективному договорі.

Згідно із ст.14 КЗпП «Про колективний договір» керівнику установи за погодженням з профспілковим комітетом необхідно розробити та  затвердити  додаток до колективного договору та прописати додаткову відпустку лікарю-статистику.

Роз’яснення надала головний державний інспектор сектору експертизи умов праці Управління Держпраці у Рівненській області Світлана Нагорна.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Рівненській області

Матеріали до теми


Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...
Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Порядок розслідування страхових випадків: пропозиції змін від Мінекономіки
На сайті Мінекономіки оприлюднено такі документи: проєкт наказу Мінекономіки, Мінфіну, Міністерства внутрішніх справ України “Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та ...