Членські організації ISO відхилили проект нового міжнародного стандарту з безпеки і охорони праці


Членські організації ISO відхилили проект нового міжнародного стандарту з безпеки і охорони праці

Інтернаціонал громадської обслуговування (ІГС) вітає новину про відхилення проекту стандарту ISO 45001 членськими організаціями ISO — голосів для його прийняття не вистачило. Членські організації ІВС проводили кампанію проти голосування по всьому світу, і зараз ІВС закликає до розробки справжнього стандарту в рамках Міжнародної організації праці (МОП).

У 2013 році МОП підписала Меморандум про взаєморозуміння з Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO) щодо співпраці із системи управління охороною праці за умови, що стандарт ISO не вступатиме в суперечність з міжнародними трудовими нормами і що МОП буде ефективним учасником процесу.

З самого початку ІГС дотримувався думки, що пропонований ISO стандарт зазіхає на мандат МОП, і з цієї причини його слід відхилити. Розробка проекту стандарту ISO де-факто була аутсорсингом і приватизацією стандарту з питань, які повинні узгоджуватися соціальними партнерами, регулюватися і застосовуватися урядами. Міжнародна організація із стандартизації – це приватна незалежна мережа національних органів із стандартизації 163 країн. ISO не є ні міжурядовою організацією, ні частиною системи ООН (хоча вона має консультативний статус при Економічній і Соціальній Раді ООН).

Стандарт ISO не скасовує потребу в стандарті в рамках міжнародного публічного права. МОП необхідно розробити новий міжнародний стандарт, і її тристоронні учасники повинні розділити відповідальність за запобігання загибелі тисяч працівників. Тепер, коли проект не був прийнятий організаціями-членами ISO, буде поданий новий проект. ІГС звернеться в МОП з проханням увійти до складу робочої групи МОП-ISO, щоб його зауваження були взяті до уваги. Обговорення нового міжнародного стандарту з безпеки і охорони праці повинно відбуватися в рамках МОП.

Джерело: ПФУ