Безпека використання зріджених газів


Безпека використання зріджених газів

Зріджені гази (особливо пропан в балонах) з кожним роком завойовують все більшу популярність, завдяки своїй універсальності. Їм знаходять застосування і в будівництві, і в промисловості, і в побуті. Вони зарекомендували себе як чудове джерело палива. Переваги зріджених газів незаперечні, але щоб вони не стали причиною аварії, необхідно особливо уважно поставитися до техніки безпеки при роботі, зберіганні і транспортуванні цих технічних газів.

Пам’ятайте!
– Суміші зріджених газів (зокрема й побутові газові балони) вибухо- пожежонебезпечні;
– Продукти неповного згоряння технічних газів є токсичними;
– Рідка фаза газів може викликати обмороження при потраплянні на шкіру;
– Неправильне заповнення газових балонів може спровокувати розрив трубопроводів, газових балонів, газової апаратури. 

Вибухонебезпечність!
Зріджені гази створюють вибухонебезпечну ситуацію, якщо їх концентрація в повітрі досягає від 1,5 до 9,5%. Вибухонебезпечні суміші мають властивість не поширюватися по всьому об’єму приміщення, а накопичуватися в підвалах, каналах тощо. Поява джерела тепла, температура якого буде перевищувати температуру займання газу, може спровокувати вибух.
Щоб уникнути витоків необхідно пам’ятати про такі заходи безпеки:
1. Використання газових балонів не допускається в підвальних  приміщеннях, в шахтах, колодязях та інших підземних спорудах;
2. Не рекомендується використовувати пальники і різаки над невеликими ємностями або всередині них (приямки, ящики, бочки);
3. Для невеликих замкнутих приміщень підходять газові балони малої місткості. Навіть в разі протікання вони не створять небезпечну концентрацію газу в повітрі;
Щоб уникнути скупчування газу у великих концентраціях, необхідно передбачити вентиляцію приміщень, особливо напівпідвального і підвального типу і всіх інших нижніх частин приміщення.

Пожежна небезпека!

Температура, достатня для займання технічних газів становить 430-460°C. Відповідно пожежонебезпечну ситуацію може спровокувати не тільки відкритий вогонь, але й будь-які нагріті предмети. У разі виникнення пожежі необхідно обмежити його поширення, тобто локалізувати вогнище, до тих пір, поки надходження газу і пожежу не будуть ліквідовані.
Для запобігання витоку слід перевіряти цілісність апаратури, приладів і всіх з’єднань газових балонів. Здійснювати перевірки необхідно регулярно, а також негайно в разі появи запаху газу.
Найпростіший, але досить ефективний спосіб перевірки герметичності – промазування мильним розчином всіх з’єднань, стиків і витоків газового балона. Пузиріння емульсії свідчить про витік газу. В цьому випадку необхідно від’єднати пошкоджену частину і відновити герметичність. Категорично забороняється перевіряти газові балони на герметичність за допомогою вогню! Це може спровокувати пожежу.
Щоб уникнути надзвичайних ситуацій газополум’яні роботи проводять на відстані не ближче 5 метрів від газових балонів. Полум’я та іскри не повинні бути спрямовані в бік джерел живлення газами. Якщо виконати цю вимогу неможливо, необхідно захистити джерело живлення металевими щитами, які б екранували теплоту полум’я, іскри і металеві бризки.
Ще одним з небезпечних факторів при роботі зі зрідженим газом на підприємстві та побуті є обмороження.  При роботі навіть крапля рідкої фази з побутового газового балона при потраплянні на шкірний покрив починає інтенсивно випаровуватися, поглинаючи тепло. Цей процес провокує обмороження, аналогічне опіку. Сильне обмороження призводить до появи бульбашок, які лопаються, але пошкоджена шкіра заживає протягом тривалого часу. Великі ураження зустрічаються досить рідко на відміну від місцевих краплеподібних.

Для запобігання обмороженню при небезпечних маніпуляціях з газовими балонами використовують спеціальні засоби захисту:
— для рук – шкіряні рукавиці (вовняні або бавовняні їх аналоги неефективні, оскільки вони пропускають рідку фазу),
— для тіла – прогумований фартух,
—  для очей – припасовані окуляри з бічними відкрилками.

Якщо рідка фаза з газового балона вже потрапила на тіло людини, необхідно припинити її надходження (відвернутися, закритися, відійти в безпечне місце). Краплі змити під струменем води, якщо рідка фаза потрапила на одяг, зняти його. Уражене місце обробити маззю від опіків. Однак мазь не можна застосовувати, якщо на шкірі вже утворилися бульбашки. В цьому випадку накладають стерильну пов’язку і потерпілому викликають лікаря.
Для запобігання об’ємному розширенню, при заповненні газових балонів залишають повітряну подушку. Вона дає можливість газу розширитися при підвищенні температури без негативних наслідків для газового балона.
Треба обов’язково пам’ятати, що при використанні зрідженого газу (пропану в балонах) на виробництві в робочому процесі та побуті необхідно дотримуватись елементарних правил безпеки та охорони праці, які допоможуть зберегти життя та уникнути аварій на виробництві.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці в Харківській області