Безпека праці вигідна кожному: експертна думка


Безпека праці вигідна кожному: експертна думка

Досвід фахівців учить звертати увагу на те, щоб поспіх, власна необережність та ігнорування безпекою не призвели до нещастя. Це стосується, насамперед, безпечної праці. Спілкуючись із потерпілими на виробництві, їх сім’ями, розслідуючи у складі комісій нещасні випадки, бачу очевидне: лише доля секунди відділяла звичне життя людини від проблем, болю, а то й смерті. І ця доля секунди найчастіше – власна необережність, так званий «людський фактор». Аналіз виробничого травматизму від початку 2000 року в Україні підтверджує, що причиною значної кількості (більше 80 відсотків) нещасних випадків є помилки самих працівників.

Як уникнути цього в професійній діяльності, як прогнозувати, передбачити та запобігти травматизму у виробничій сфері?

Ці питання ставить собі кожен сучасний керівник, який вболіває не лише за ріст прибутків, розширення виробничих потужностей, а й турбується про людей, які їх створюють. Ці постулати безпечної праці намагаються донести до роботодавців та працівників страхові експерти з охорони праці відділень управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області, коли допомагають страхувальникам.

Допуск до роботи посадових осіб та працівників, які не мають відповідного рівня кваліфікації, ігнорування елементарними вимогами безпеки праці, спецзасобами, низький рівень трудової дисципліни на виробництві, особливо зловживання алкоголем – цей список причин травматизму можна довго продовжувати. Навіть психологічний клімат у колективі – це лише дещиця тих чинників, які формують передумови травматизму. Такий висновок напрошується, коли аналізуєш, що спричинило трагедію з тим чи іншим працівником.

Працівники, з якими стався нещасний випадок на роботі, після завершення розслідування і визнання випадку страховим, отримають виплати від Фонду соціального страхування України. Підприємство виплачує тільки перших 5 днів лікарняних. А далі потерпілому нараховуються виплати за листками непрацездатності, витрати на лікування відповідно до представлених документів, у випадку встановлення стійкої втрати працездатності виплачується одноразова допомога та щомісячні виплати, проводиться реабілітація потерпілого. Також надається санаторно-курортне лікування, ортопедичні вироби, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, палиці, милиці, інвалідні візки та інші засоби відповідно до індивідуальної програми реабілітації, встановленої МСЕК. Крім того, при встановленні групи інвалідності виплачується відповідна пенсія. При смертельних випадках виплачується одноразова допомога сім’ї (а це понад 180 тисяч гривень), утриманцям, щомісячна виплата у зв’язку з втратою годувальника та пенсія по втраті годувальника.

Але такий соціальний захист працівника Фонд забезпечує лише в тому разі, коли людина офіційно працевлаштована і вона, або за неї сплачувався єдиний соціальний внесок. Адже є чимало трагічних моментів, коли з людиною на роботі стається нещастя, а вона не була оформлена згідно із законодавством і роботодавець каже, що бачить її вперше. Тому всім тим, хто влаштовується на роботу, починає свій трудовий шлях, варто на це зважити.

За 10 місяців 2018 року в нашій області зареєстровано 68 повідомлень про нещасні випадки на виробництві, з них 60 – страхові. В області цього року зріс травматизм зі смертельним наслідком. Якщо за весь минулий рік із роботи не повернулися шестеро людей, то за 10 місяців цього року вже 7 працівників смертельно травмовані і ще три випадки розслідуються.

На щастя, не зростає число групових нещасних випадків, не збільшується і кількість випадків, які трапилися з працівниками в стані алкогольного сп’яніння. Адже починають усвідомлювати: коли людина випиває на робочому місці – це не в інтересах ні людини, ні виробництва, ні усієї держави. Потерпають від оковитої не лише ті, хто мудріють у похміллі, але й їх сім’ї, родичі. Боротися з цим суспільним недугом мають не лише керівники, а й ті особи, які відповідають за безпеку праці та вцілому весь колектив.

Щоб подібні трагедії, як в ТОВ «Христина», що в Бережанах, не повторювались. Працівниця цього товариства, після обіду вийшла з цеху і побачила біля пресу для тюкування макулатури чоловіка, в якого була відірвана рука. Під час розслідування встановлено, що цей працівник, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, очищав та відбирав відходи макулатури рукою при працюючому гідравлічному пресі. Внаслідок намотування рукава куртки на ведучий вал стрічкового транспортера, його ліва рука була травмована. Чоловік став особою з інвалідністю через власну безпечність. Але були й ті, хто не завадив нетверезій людині працювати на пресі.

На жаль, багато роботодавців повертається обличчям до охорони праці вже після нещасного випадку.

Керівник повинен зрозуміти, що дбати про безпеку праці вигідно, насамперед, саме йому. Як і кожному працівнику. Сучасні підприємці знають: той, хто вже сьогодні має базу, напрацювання із безпеки праці, має кращі шанси в майбутньому на успішний бізнес за рахунок збереження трудового потенціалу.

Автор: Г. Радзіх, заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області.

Джерело: Tenews.org.ua

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...