Безпека діючих енергоблоків українських АЕС відповідає вимогам МАГАТЕ


Безпека діючих енергоблоків українських АЕС відповідає вимогам МАГАТЕ

Останнім часом у пресі часто мусується теза про те, що Україна експлуатує «старі» енергоблоки, і що їхня безпека й надійність знаходяться на недостатньому рівні. За словами Віктора Шендеровича, заслуженого енергетика України з понад 50-річним досвідом роботи у галузі, це абсолютно не відповідає реальному стану справ. Забезпечення безпеки та надійності енергоблоків, введених в експлуатацію 20-30 і більше років тому, є спільним завданням для всієї атомної енергетики світу. Саме тому в усьому світі реалізуються заходи з підвищення безпеки діючих енергоблоків. У 2008-2009 роках на всіх енергоблоках українських АЕС у рамках спільного проекту України, Європейської Комісії та МАГАТЕ була проведена унікальна за масштабами виконаних робіт комплексна оцінка безпеки. П’ятнадцять місій, до яких увійшли експерти МАГАТЕ і Єврокомісії, ретельно перевірили українські АЕС та встановили їхню відповідність вимогам МАГАТЕ з ядерної безпеки.

У нас затверджена і реалізується комплексна програма підвищення безпеки атомних енергоблоків (КЗПБ), яка свого часу була доповнена так званими постфукусімськими заходами (аналіз причин аварії на японській АЕС «Фукусіма»). Комплексна програма підвищення безпеки в Україні виконується в повному обсязі та є обов’язковою при прийнятті рішень щодо продовження експлуатації. Енергоблоки, для яких продовжується термін експлуатації, істотно модернізуються, а їхні показники безпеки знаходяться на рівні, який відповідає чинним національним нормативним документам, а також рекомендаціями МАГАТЕ та інших міжнародних організацій.

Необхідність будівництва заміщуючих потужностей (заміна діючих енергоблоків після завершення продовженого строку експлуатації) вже незабаром постане перед атомною енергетикою дуже гостро. І в цій ситуації головне – не втратити час. Уже найближчим часом при розробці «Програми реалізації положень енергетичної галузі України до 2035 року» будуть розглянуті, зокрема, і питання вибору типів нових заміщуючих енергоблоків, і розвиток необхідної інфраструктури (будівельно-монтажний комплекс, проектне і наукове забезпечення та інше). Очікується прийняття рішень з питань ліцензування нових реакторних технологій, а також рішень щодо кадастру можливих майданчиків для нових АЕС і багато іншого.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Укрінформ