Безпечні умови праці – право кожної людини


Про щоденну роботу щодо зниження виробничого травматизму на підприємствах і організаціях АРК розповідає начальник відділу організації профілактики нещасних випадків на виробництві та профзахворювань управління виконавчої дирекції Фонду України в АРК П.Нікіфоров:

«У наш непростий час кожен роботодавець намагається мінімізувати свої витрати для підвищення конкурентоспроможності на ринку. На жаль, багато роботодавців намагаються заощадити на безпеці праці, помилково вважаючи цю статтю витрат не пріоритетною або зовсім зайвою. Звісно, введення економічно обґрунтованого тарифу та посилення відповідальності могли б змусити власника підприємства переглянути своє ставлення до організації безпечних умов праці на виробництві. Тому зараз, як ніколи раніше, стоїть проблема забезпечення безпечних і здорових умов праці на виробництві.

Багато роботодавців не замислюються про те, що нещасний випадок на виробництві це не тільки величезна людська трагедія, найчастіше, нещасні випадки є причиною серйозних економічних втрат. Це і втрати внаслідок зниження обсягу продукції, що випускається, порушення календарних планів, зрив замовлень, пошкодження виробничого обладнання тощо. Втрати у випадку аварії на виробництві можуть не тільки значно перевершити міфічну економію на безпеці праці, але й підірвати імідж підприємства.

Аналіз стану виробничого травматизму та професійних захворювань в АРК за 2013 рік показав суттєве зниження виробничого травматизму та професійних захворювань в порівнянні з 2012 роком. У 2013 році в Криму зареєстровано 214 (з них 12 – смертельно) потерпілих від нещасних випадків на виробництві. У порівнянні з 2012 роком кількість потерпілих на виробництві знизилась на 26%; кількість смертельно травмованих осіб знизилась на 29,4%. Є цьому й об’єктивні причини, це і зниження обсягів виробництва, і скорочення числа працюючих, приховування травматизму, тому слід розуміти, що поліпшення економічної ситуації і відновлення стабільної роботи підприємств може спричинити за собою збільшення виробничого травматизму.

До найбільш травмонебезпечних галузей економіки в Криму відносяться: охорона здоров’я та соціальна сфера. Тобто, як не парадоксально, у галузях з низьким класом ризику.

На жаль, в минулому році найпоширенішою причиною нещасних випадків на виробництві в АРК стало невиконання вимог інструкцій з охорони праці. Звісно, з таким положенням справ ми не повинні миритися. У минулому році в результаті перевірок на підприємствах і організаціях Криму страховими експертами було виявлено 11627 порушень законодавства, внесено 1038 подань роботодавцю, 89 подань до органів Держгірпромнагляду щодо притягнення до адміністративної відповідальності. Спільно з представниками Держгірпромнагляду наші спеціалісти постійно беруть участь у комплексних перевірках підприємств.

Звісно, страховий експерт не в змозі охопити всі підприємства в своєму регіоні, тому особлива увага приділяється профілактичній роботі через ЗМІ. За минулий рік в Криму страховими експертами було підготовлено і опубліковано в міських, районних та республіканських газетах 71 статтю, здійснено 34 виступи на радіо і телебаченні.

Як показує практика роботи, розповсюдження позитивного досвіду з питань профілактики серед страхових експертів робочих органів виконавчої дирекції Фонду в АР Крим вкрай необхідне. З метою координації роботи страхових експертів, вироблення єдиних шляхів вирішення проблемних питань та розповсюдження позитивного досвіду в профілактичній роботі, загальними зборами страхових експертів робочих органів виконавчої дирекції Фонду в Автономній Республіці Крим було обрано Раду страхових експертів, до складу якої увійшли найбільш досвідчені експерти Криму.

Важливим напрямом профілактичної роботи є проведення семінарів з соціальними партнерами, коли є можливість обговорити проблеми виробничого травматизму та шляхи їх вирішення. У 2013 році прийнято участь у проведенні біля 600 нарад, семінарів, «круглих столів», конкурсів з питань охорони праці на підприємствах АРК.

Співробітники управління та відділень постійно виступають у середніх та вищих навчальних закладах Криму з лекціями з питань безпеки праці. Ці заходи допомагають виховувати в молодих людях відповідальне ставлення до дотримання вимог охорони праці, до свого здоров’я і життя, до становлення трудової діяльності.

У цій ситуації особливо гостро стоїть питання про підготовку кваліфікованих фахівців у галузі безпеки праці, а також підвищення кваліфікації інженерно-технічних працівників з питань охорони праці. У 2013 році за рахунок Фонду проведено навчання з питань охорони праці 519 відповідних спеціалістів та 247 представників профспілок підприємств АРК.

Тож працівниками Фонду ведеться щоденна робота із зниження виробничого травматизму на підприємствах і організаціях АРК. Роботодавець повинен пам’ятати, що найвищою цінністю завжди є людина, її життя і здоров’я. Ні розмір заробітної плати, ні рівень рентабельності підприємства, ні цінність виробленого продукту не можуть служити підставою для нехтування правилами безпеки і виправданням існуючих загроз життю або здоров’ю працівників».

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України