Безпечне поводження та зберігання пестицидів та агрохімікатів


Безпечне поводження та зберігання пестицидів та агрохімікатів

У сфері вирощування рослинної продукції діяльність сільськогосподарських підприємств в Україні, а також фізичних осіб у силу своїх особливостей є одним із найризикованіших видів підприємницької діяльності. Останні роки ця галузь надзвичайно стрімко розвивається. Існує чимало правових ризиків, з якими стикаються у своїй діяльності як сільськогосподарські підприємства, застосовуючи хімічну обробку угідь, так і звичайні громадяни.

За останні роки відбулися істотні зміни в хімічному методі майже повністю змінився асортимент пестицидів, який охоплює велику кількість препаративних форм, більшість з яких належить до різних груп органічних сполук. У зоні роботи з пестицидами необхідно обладнати місця для відпочинку і споживання їжі, які забезпечуються бачками з питною водою, рукомийником і медичною аптечкою. Це місце повинно розташовуватися не ближче 200 м від межі застосування пестицидів.

За відсутності на витратних складах централізованого водопостачання вода повинна доставлятися і зберігатися в спеціальних ємкостях. Наявність душової установки є обов’язковою. Влаштовується «мала каналізація» або здійснюється ємкісне накопичення з регулярним знезараженням і вивезенням вмісту в спеціально відведені місця.

Майданчик для будівництва базового складу пестицидів або пункту хімізації відводиться з урахуванням усього землевпорядкування та проекту перспективного будівництва в даному районі. Він повинен відповідати санітарним і природо-охоронним вимогам. Не допускається розміщення таких об’єктів у погано провітрюваних долинах і котлованах. Майданчик повинен мати відносно рівну поверхню та похил, що забезпечує відведення поверхневого стоку з метою попередження забруднення відкритих водойм і ґрунтових вод пестицидами; висота стояння останніх на ділянці, що відводиться під забудову, повинна бути не менше 1,5 м.

Територія складу або агрохімкомплексу обгороджується, озеленюється, повинна мати два виїзди і достатню площу для розвороту тракторів із навісними (агрегатованими) обприскувачами та іншою апаратурою. Двері будівлі складу і брама огорожі повинні замикатися на замок і мати попереджувальний напис: «СКЛАД ПЕСТИЦИДІВ. СТОРОННІМ ВХІД ЗАБОРОНЕНО».

Розміщення пестицидів повинно здійснюватися з урахуванням препаративних форм, хімічної сумісності і температурних режимів зберігання.

Вантажно-розвантажувальні роботи на складах повинні бути механізовані. Вибір засобів механізації (штабелери, монорейки, кран-балки, електрокари, автонавантажувачі та ін.) здійснюється залежно від потужності складу.

На складах повинні бути ваги, на базових і великих господарських — автоваги під навісом, спеціально побудована вагова, набір інструментів для відкривання і закривання тари, совки, лопати, запас порожньої тари (попередньо відчищеної і знезараженої від використаних пестицидів). Запасна тара може бути використана для перезатарювання пестицидів з непридатного пакування, для відпускання невеликих (менше тарної одиниці) кількостей препаратів.

Відповідальність за зберігання і видачу пестицидів несе завідуючий складом. Перебування людей на складі допускається тільки на час приймання і видачі препаратів, а також для виконання спеціальних робіт.

На складі забороняється:

а) приймання їжі та пиття, паління;
б) робота без спецодягу і засобів індивідуального захисту;
в) присутність сторонніх осіб, не зайнятих безпосередньо роботою на складі.

Наприкінці року на складі проводиться інвентаризація пестицидів із складанням акту зняття залишків. Акт підписується керівником, агрономом із захисту рослин, бухгалтером і завідуючим складом і зберігається на складі.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...