...

«Азовсталь» у Маріуполі: що це за підприємство і чому там гинуть люди


«Азовсталь» у Маріуполі: що це за підприємство і чому там гинуть люди

На металургійному комбінаті “Азовсталь” в Маріуполі відбулися нові випадки загибелі працівників на виробництві, в зв’язку з чим почали розслідування.

Про це повідомили в прес-центрі Прокуратури Донецької області.

Відзначається, що 5 листопада близько 12:00 в одному з цехів знайшли тіло 29-річного монтажника-підрядника, – під час виконання робіт підвищеної небезпеки на 56-й позначці доменної печі №4 він стрибнув на суміжний майданчик, він обвалився разом з ним до 37-ї позначки, після чого той ще деякий час залишався там в темряві, поки його не знайшли.

Крім того, близько 11:00 6 листопада на висоті в 57 метрів на шламопроводі в конвертерному цеху знайшли мертвого слюсаря, – попередньо, він отруївся окисом вуглецю.

Факти обох інцидентів зареєстрували за статтею про порушення правил безпеки на виробництві, що спричинило за собою загибель людини. Зараз проводиться досудове розслідування.

Варто зауважити, що це далеко не перші трагічні випадки на “Азовсталі”. В незалежній профспілці “Народна солідарність” давно говорили про численні порушення вимог охорони праці та техніки безпеки на “Азовсталі”, – активісти вже попереджали про це поліцію, прокуратуру, але помітного ефекту не добилися.

Так, 31 липня на коксовій батареї 1-БІС “Азовсталі” перекинувся підйомник під час спуску, через що підрядники, які знаходилися в ньому, впали, – загинув вогнетривник 1979 року народження, постраждав майстер 1982 року народження.

28 травня на залізничній колії №9 станції “Сортувальна” на “Азовсталі” за останнім вагоном поїзда знайшли оглядачку вагонів 1973 року народження, – жінка в результаті нещасного випадку втратила ногу і стікала кров’ю, коли її помітила бригада проїжджаючого повз локомотива. Постраждалу доставили в лікарню, але вона померла.

Крім того, 16 жовтня в металобрухті на “Азовсталі” знайшли артилерійський снаряд 20 мм калібру і хвіст мінометної міни 80 мм калібру, а наступного дня, – гранату часів Другої світової.

Як відомо, металургійний комбінат “Азовсталь” входить в СКМ олігарха Ріната Ахметова, знаходиться в гирлі річки Кальміус на березі Азовського моря в Маріуполі. Його гендиректором є Енвер Цкітішвілі.

Підприємство запустили в 1933 році, і з тих пір воно зарекомендувало себе як одного з виробничих лідерів в Україні, – там виготовляють ливарний і передільний чавун, непреривнолиті сляби, товстолистовий, сортовий і фасонний прокат, кокс, агломерат, квадратну заготовку, магістральні залізничні рейки. “Азовсталь” має монополію на виробництво деяких видів металопрокату, в той час як значна частина продукції сертифікована світовими класифікаційними товариствами.

За даними аналітичної системи YouControl, підприємства групи Ахметова є лідерами з експорту продукції на територію країни-агресора Росії. У трійці лідерів експортерів, – шахтоуправління “Покровське” (65-70% продукції йде в Росію), Запоріжкокс (80-85%), “Азовсталь” (10-15%). За 2017 рік ці підприємства в результаті торгівлі з РФ принесли Ахметову до 8,5 млн гривень.

Джерело: www.uaportal.com

Матеріали до теми