Аудит охорони праці — аутсорсинг та захист


Аудит охорони праці — аутсорсинг та захист

Охорона праці є одним з найважливіших факторів підвищення ефективності виробництва в сучасних умовах. Оцінка умов праці на виробництві здійснюється шляхом прямих вимірювань параметрів виробничого середовища і зіставлення їх з нормативами, а також завдяки контролю за функціональним станом, працездатністю і здоров’ям працівників.

Об’єктивна необхідність удосконалення умов праці для зняття напруги у системі трудових відносин зумовлює перегляд інструментів підготовки релевантної інформації. Одним із таких інструментів є аудит із охорони праці — як оцінка відповідності умов праці на підприємстві вимогам Закону України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 р. № 2694-XII та його підзаконним актам. Це документально оформлений, системний, незалежний процес об’єктивного обстеження та оцінювання об’єкта аудиту, куди входить збирання, аналіз і об’єктивне оцінювання доказів для встановлення відповідності визначених заходів, умов, системи охороною праці й інформації з цих питань вимогам законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці. Аудит в Україні є добровільним.

Аудит системи не є контролюючим заходом, а ставить за мету об’єктивно й неупереджено (нейтрально) з’ясувати фактичний стан із охорони праці на даному виробництві. Кожен елемент системи управління охороною праці варто включати до перевірки на предмет ефективності його дії у загальній СУОП підприємства не рідше одного разу на рік.


У статті «Аудит охорони праці — аутсорсинг та захист» читайте докладніше:
1. Як об’єктивно і неупереджено з’ясувати фактичний стан охорони праці на виробництві
2. У яких випадках призначають уповноваженого системи управління охороною праці
3. Етапи проведення аудиту умов праці для реалізації програм безпеки.


Аудит може бути внутрішнім та зовнішнім

Внутрішній аудит здійснюється аудитором системи управління охороною праці — спеціалістом, який має кваліфікацію для проведення перевірок управління охороною праці і призначений керівництвом підприємства для підготовки й проведення внутрішнього аудиту, включаючи оформлення всіх необхідних документів. Результати внутрішнього аудиту надаються аудиторській організації перед проведенням зовнішнього аудиту.

Зовнішній аудит здійснюється аудиторською організацією на замовлення власника об’єкта аудиту.

Об’єктами аудиту є системи управління з охорони праці:
• підприємств, установ та організацій, їх філій та представництв;
• структурних підрозділів підприємств, установ та організацій.
СУОП є комплексом взаємопов’язаних заходів з виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці, спрямованих на забезпечення безпечних умов праці.

Суб’єктами аудиту є замовники аудиту та виконавці аудиту. Замовниками аудиту є власники об’єкта аудиту.
Виконавцем внутрішнього аудиту є аудитор з СУОП, який отримав у встановленому законом порядку сертифікат на право здійснення аудиту. Виконавцем зовнішнього аудиту є аудиторська організація. Аудит проводиться з метою забезпечення контролю за виконанням вимог законів та інших нормативно-правових актів з ОП в процесі виробничої та іншої діяльності.

Замовник аудиту може визначати додаткові завдання, виходячи з його потреб відповідно до Закону № 2694 та інших нормативно-правових актів, характеру об’єкта аудиту. Внутрішній аудит — організована на економічному суб’єкті в інтересах його власників і регламентована його внутрішніми документами система контролю над дотриманням установленого порядку ведення бухгалтерського обліку й надійності функціонування системи внутрішнього контролю.

Основними завданнями внутрішнього аудиту є вирішення окремих функціональних завдань управління, розробка й перевірка інформаційних систем підприємства. Об’єкти внутрішнього аудиту можуть бути різними залежно від особливостей економічного суб’єкта й вимог його керівництва та (або) власників. Внутрішній може бути й незалежним, тобто безпосередньо підпорядковуватися не виконавчому органу підприємства, а зовнішнім засновникам.

Повна версія статті — у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №12, 2018.
Автор — Тимур Душко, провідний інженер з охорони праці ДУ «ІЕОР НАМНУ», експерт з охорони праці та трудових відносин.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал «Охорона праці і пожежна безпека» і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...