Атомна енергія: міфи і реальність (10 фактів)


Атомна енергія: міфи і реальність (10 фактів)

Перше, що спадає багатьом на думку при згадці про атомну енергію, – бомби, скинуті на Хіросіму і Нагасакі та аварія в Чорнобилі. Але насправді в сучасному світі куди більше проблем, пов’язаних з атомною енергією, ніж може здатися на перший погляд.

1. Реактор Фукусіми досі не знаходиться під контролем

У 2011 році на японське місто Фукусіма обрушилося величезне цунамі, яке призвело до суттєвих руйнувань. На жаль, цунамі стало причиною ще однієї біди. Під час катастрофи постраждав один з ядерних реакторів АЕС Фукусіма, що призвело до гігантського викиду радіації в океан і повітря. Уряд проклав величезні зусилля для очищення території, а компанія TEPCO, яка управляє електростанцією, заявила всьому світу, що вона взяла ситуацію під повний контроль.

Зрештою, галас в новинах стих, всі вирішили, що катастрофа на Фукусімі ліквідована. Але насправді все тільки починається. TEPCO швидко втратила довіру японської громадськості, оскільки почали розкриватися все нові подробиці. Нещодавно було виявлено, що компанія не повідомляла про витік зараженої дощової води протягом 10 місяців. Розплавлені реактор і паливо все ще знаходяться під водою, як і більша частина пошкодженого об’єкта. Це, поряд з неймовірно високим рівнем радіації, призвело до того, що практично неможливо оцінити стан реакторів.

2. Стати ядерною країною просто

Багато людей стурбовані тим, що деякі країни збирається придбати ядерну зброю під носом міжнародної спільноти, а потім використовувати її проти своїх ворогів, що може призвести до ядерної війни, яка знищить велику частину земної кулі. Тим не менш, панікерам не потрібно турбуватися, оскільки стати повноцінною ядерною країною з точки зору можливості виробництва зброї – дуже дорого, забирає багато часу, і це майже неможливо зробити без привернення уваги.

3. Витоки радіації відбуваються нечасто

Як уже згадувалося вище, у TEPCO є проблеми витоку радіації на пошкодженій АЕС. Насправді, подібні випадки не поодинокі – у багатьох країнах, особливо в Сполучених Штатах, місця зберігання ядерних відходів дають серьзні витоки. У США є єдине місце постійного зберігання ядерних відходів – в Карлсбаді, Нью-Мексико. Колись у цьому місті добували поташ і під містом залишилися печери. Спочатку жителі були задоволені, коли виникла ідея про зберігання ядерних відходів під землею, тому що це означає великі надходження до бюджету міста. Однак, нещодавно в Карлсбаді стався витік, і 13 співробітників отримали високу дозу радіації. І це далеко не поодинокий випадок у світовій практиці.

4. Аварії на реакторах – головна проблема

У той час як в людей вселяють страх аварії на реакторах, більшість не замислюється про величезну кількість ядерних відходів. З огляду на тривалість напіврозпаду більшості радіоактивних речовин, це представляє серйозну проблему. Радіоактивні матеріали неймовірно важко і небезпечно зберігати, а враховуючи їх кількість, то проблема стає ще більшою. Як нескладно зрозуміти, більшість людей не хочуть, щоб відходи зберігалися десь поруч з ними.

5. Радіація підвищується тільки після аварії на реакторі

Більшість людей думає, що радіація може з’явитися тільки в результаті серйозної катастрофи. При розпаді урану утворюється радіоактивний і дуже небезпечний газ радон. Враховуючи, що уран присутній майже скрізь на Землі, в будь-якому місці є свій радіаційний фон. У більшості місць це не становить великої проблеми, але в багатьох ситуаціях радон з плином часу призводить до раку легенів у людей. За деякими оцінками, один з п’ятнадцяти будинків на планеті має небезпечний рівень радону, який може призвести до збільшення ризику розвитку раку легенів у людей, що в ньому живуть. Радон вбиває більше 20 000 осіб на рік, що робить його другим за величиною причиною раку легенів після паління.

6. Мобільний телефон – джерело небезпечної радіації

Існує теорія, що мобільні телефони можуть викликати рак. Щоб визначити можливість цього, були проведені численні дослідження, але жодне з них остаточно не довело наскільки ці побоювання обгрунтовані. Існують стандарти для питомого коефіцієнту поглинання (SAR) мобільних телефонів. Всі виробники стільникових телефонів зобов’язані перевірити SAR кожної нової моделі і вказати результати в керівництві по використанню телефону.

7. Холодний синтез

Близько двох десятків років тому вчені Мартін Флейшман і Стенлі Пон стверджували, що вони знайшли спосіб створити ядерну реакцію при кімнатній температурі. Це явище було названо “холодним синтезом”. Якби подібне вдалося зробити, то люди змогли б використовувати ядерну енергію, не піклуючись про небезпечний рівень радіації і широкомасштабні руйнування навколишнього середовища. На жаль, ніхто не зміг повторити експеримент.

8. Малі дози радіації

Деякі вчені вважають, що будь-який рівень випромінювання шкідливий для людини. Інші стверджують, що навіть при тривалому впливі низький рівень випромінювання абсолютно нешкідливий для організму. Вчений Джон Кемерон з університету Вісконсін-Медісон вважає, що малі дози радіації можуть стимулювати імунну систему.

9. Ядерні вибухи рідкість

Коли мова заходить про ядерні вибухи, більшість людей відразу ж думають про Хіросіму і Нагасакі. Також, згадують про катастрофу в Чорнобилі та недавню аварію на Фукусімі. Насправді, це всього лише крапля в морі порівняно з абсурдною кількістю ядерного озброєння, яке існує в різних країнах світу. Незважаючи на те, що ядерні бомби майже ніколи не використовувалися в якості зброї, проводилися сотні випробувань. Такі країни як США, Росія, Великобританія і Франція протягом декількох десятиліть провели величезну кількість випробувань ядерних бомб. Відео демонструє, де і якими країнами проводилися ядерні вибухи.

10. Ступінь розвитку ядерної програми Північної Кореї

Останнім часом стурбованість світової спільноти викликає політика Північної Кореї, яка провела кілька тестів, як припускають міжнародні спостерігачі, атомної зброї. Після останнього випробування в 2013 році Північна Корея заявила, що почала встановлювати мініатюрні ядерні боєголовки на ракети.

Джерело: otipb.at.ua