Атестація робочих місць: про головне


Атестація робочих місць: про головне

Як проводити атестацію робочих місць за умовами праці (далі — атестація), визначають:

  1. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці (затверджений постановою КМУ від 01.08.1992 р. № 442, далі — Порядок № 442).
  2. Методичні рекомендації з проведення атестації робочих місць за умовами праці (затверджені постановою Мінпраці від 01.09.1992 р. № 41, далі — Методичні рекомендації).
  3. Наказ про проведення атестації, який видає керівник підприємства.

У зазначеному наказі затверджують состав атестаційної комісії — голова, секретар, члени комісії — і встановлюють їх повноваження. Також цим документом визначають взаємодію підприємства з лабораторією, яка буде проводити гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу.

Коли вибирається лабораторія, вона повинна бути атестована Держпраці і МОЗ. Пункт 11 Порядку атестації лабораторій на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу, затвердженого наказом Мінсоцполітики і МОЗ від 29.05.2018 р. № 784/1012 (далі — Порядок № 784/1012).

Що повинна робити атестаційна комісія підприємства, визначає пункт 2.3 Методичних рекомендацій. Зокрема, атестаційна комісія складає Карту умов праці на кожне враховане робоче місце або групу аналогічних робочих місць. До Карти умов праці вносять дані з протоколів гігієнічних досліджень.

Щоб належним чином оформити Карту умов праці, атестаційна комісія повинна перевірити, чи правильно лабораторія склала протоколи гігієнічних досліджень, а саме, що:

  • відповідають протоколи формам, затвердженим Порядком № 784/1012;
  • правильно заповнені всі пункти протоколів;
  • заповнений в протоколах розділ «Висновок»;
  • є всі підписи осіб та печатки.

Карту умов праці підписують всі члени атестаційної комісії. З її змістом ознайомлюють під розпис працівників, зайнятих на відповідному робочому місці.

За своєчасне і якісне проведення атестації відповідає керівник підприємства (п. 4 Порядку № 442).

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці
Працівниками управління інспекційної діяльності у Полтавській області здійснені інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці. Посадових осіб поінформовано, ...
Атестація робочих місць за умовами праці: порядок проведення
Атестація робочих місць за умовами праці – комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що ...
Про гігієну праці — фахівцям обласної стоматологічної поліклініки
Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській ...
Щодо прав працівників, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці
В ході інформаційних заходів фахівцями Управління інспекційної діяльності у Полтавській області посадовим особам донесені вимоги законодавства щодо прав працівників, зайнятих ...