...

АЛЕРГІЯ НА ХОЛОД. ЯК ЦЬОМУ ЗАПОБІГТИ?


АЛЕРГІЯ НА ХОЛОД. ЯК ЦЬОМУ ЗАПОБІГТИ?

Багато людей навіть не підозрюють, що страждають на поліноз (алергію на холод), списуючи хворобливі симптоми на звичайну застуду. Тим часом, якщо кожного разу у морозний день у вас закладає ніс і сльозяться очі, починається кашель, є всі підстави запідозрити, що це саме алергічна реакція на низьку температуру. Ще частіше алергія на холод проявляється як кропив’янка. У хворого при мінусовій температурі починають свербіти спочатку відкриті ділянки шкіри (обличчя, руки, вуха, слизова губ), а згодом і інші частини тіла, з’являються набряки і щільні висипання рожевого або білястого кольору. Звичайно, організм може і просто відреагувати на різку зміну температури. Але якщо почервоніння і свербіння не проходять через 20-30 хвилин і неприємні відчуття зберігаються не менш 48 годин, швидше за все, це саме холодова алергія. Більш того, вона може проявлятися не тільки від морозу, але й від сильного вітру, при контакті з холодною водою, під впливом кондиціонера, на протягах, у сиру погоду, при переході з холодного приміщення в тепле, якщо ви в літній день після спекотного сонця переміщуєтесь в тінь або вийшли після купання з води. Алергічна реакція може настати навіть якщо ви випили щось холодне або з’їли морозиво (набрякають і сверблять губи).

Природа такої незвичайної реакції організму на холод досі остаточно нез’ясована. Довгий час медики навіть не хотіли визнавати саме поняття «холодова алергія». Адже дійсно, алергену як такого не має. Є лише фізичний фактор – холод, який провокує хворобливу реакцію організму. Тому поліноз в підсумку віднесли до псевдоалергій.

Страждає алергією на холод достатньо велика кількість людей, найчастіше жінки (у 70% випадках). Алергія буває різна.

Кропив’янка – найпоширеніший і найпростіший різновид холодової алергії. Найчастіше страждають обличчя, кисті, стопи, підколінні ділянки та внутрішня поверхня стегон.

Що ж робити, якщо холодні зими – неминуча умова проживання? Тепло – головний порятунок. Якщо промокли, обов’язково переодягніться, але врахуйте, що вовняні та синтетичні тканини підсилюють прояви алергії. Одяг, який безпосередньо прилягає до шкіри, повинен бути бавовняним або лляним. Допоможуть також гарячий чай або кава. Як правило, не уникнути і антигістамінних препаратів. Перед виходом на вулицю накладайте на обличчя і руки тонкий шар будь – якого жирного крему – він частково захистить шкіру від впливу холоду.

Крім кропив’янки поліноз може проявлятися й у більш складних формах.

Холодовий дерматит – почервоніння, лущення та свербіж шкіри, у важких випадках її великий набряк. Для його подолання треба прийняти ті ж заходи, що і при кропив’янці.

Псевдоалергічна холодова нежить (риніт) виснажує людину нескінченним чханням, закладеністю або, навпаки, рідкими виділеннями з носу. Краплі, звичайно, на перших порах допомагають, але при частому застосуванні виникає не просто звикання, а негативний вплив на слизову. Цілий день в теплому приміщенні не просидіти. Тому, залишаються точковий масаж і тепле укриття.

Холодовий хейліт – проявляється набряком і запаленням тканини губ, вони стають сухими, покриваються дрібними лусочками, іноді навіть виразками. Попередити ці прояви простіше, ніж вилікувати. Перед виходом на холод обов’язково змащуйте губи гігієнічною помадою.

Псевдоалергічний кон’юнктивіт викликає рясну сльозотечу і печіння в очах на морозі. Вони червоніють, сверблять, а в теплому приміщенні симптоми зникають. У момент загострення доведеться відмовитися від макіяжу і контактних лінз. А ось сонцезахисні окуляри знадобляться.

Холодова мігрень може виникнути через раптовий спазм судин головного мозку під час морозів. Алергія на холод проявляється сильним головним болем, може знизитися артеріальний тиск. Іноді холодова мігрень переходить в невралгію трійчатого нерва. Тому не ризикуйте, обов’язково носіть в мороз шапку.

Холодовий радикуліт виникає через запалення корінців, спровоковане холодом. Тим, хто піддається цьому недугу, слід завжди тепло одягатися. Але якщо все ж таки перемерзли, треба терміново прийняти теплу ванну і розтерти поперек зігріваючою маззю.

Холодова астма – одне з найважчих проявів. Вона виражається в нападах задухи на морозі. Якщо ці явища в теплі одразу не проходять, без лікаря – пульмонолога не обійтися. На вулиці прикривайте рот і ніс шарфом. Дихайте тільки через ніс – ні в якому разі ротом! Зміцнюйте імунітет, загартовуйтеся, при змозі трохи менше перебувайте на вулиці. Не перемерзайте. У раціон харчування необхідно внести продукти, багаті жирними кислотами: жирні сорти риби, рослинні олії, насіння.

Так як алергія на холод часто виникає на тлі хронічних захворювань і стресів, то варто їх виявити і пролікувати, звернувшись до лікаря.

Бережіть своє здоров’я!

Статтю відготовлено фахівцями відділу з питань гігієги праці

управління Держпраці у Миколаївської області