...

7 ознак того, що ви берете на себе занадто багато: як зупинитися?


7 ознак того, що ви берете на себе занадто багато: як зупинитися?

Ви намагаєтеся бути найкращими господарями, турботливими батьками й відмінними робітниками… Ви впевнені, що впораєтеся з таким навантаженням без шкоди для себе?

Не перестарайтеся!

Дійсно, стати ідеальним у всіх аспектах –  це гідна мрія. Однак такий перфекціонізм, в решті-решт, може призвести до фізичного й емоційного виснаження, а як наслідок – до хвороб і депресій. Такий результат вас влаштує? Навряд чи. Тому назвемо основні ознаки того, що ви взяли на себе занадто багато, і вам час зменшити обороти.
 
1. Забудькуватість
Час від часу ми всі дещо забуваємо, наприклад, куди сунули цукорницю або що робили минулого тижня. Але коли забудькуватість стає вашим постійним супутником, коли ви змушені вести блокнотик, де плануєте все, аж до походу в магазин, можливо, ваш мозок просто не справляється з великою кількістю інформації, яку ви намагаєтеся в нього запхати.
 
2. Почуття безпорадності
Навіть незначні завдання можуть вивести вас із колії і змусити випробувати відчуття злості або безпорадності. Наприклад, якщо ваша дитина на прогулянці забруднила штани, ви вже занадто турбуєтеся і починаєте на неї кричати. А потім  шкодуєте про цю свою запальність: це ж усього лише штани!

3. Постійні крики
Ви не помічаєте, як постійно зриваєтеся на крик. А все тому, що перебуваєте у вічній паніці: “А раптом я чогось не встигну?!” Зайва завантаженість призводить до постійної напруженості нервової системи.

 


 
4. Недолік щирості
Оскільки ви завжди поспішайте, то й інших змушуєте жити в прискореному темпі. А якщо так, то у вас просто немає часу на звичайні прояви почуттів. Ваша дитина забила коліно, але замість того, щоб поспівчувати їй, сидячи на лавці, ви швидко обтрушуєте штанці та зі словами: “До весілля заживе!” тягнете малечу до дитсадку. Ви раптом помічаєте, що у вас не стало часу на те, щоб спокійно поговорити з чоловіком увечері перед сном: адже вам ще треба завантажити білизну в пралку!
 
5. Економія на собі
Той же недолік часу змушує вас економити час на собі. Наприклад, ви можете забути випити достатню кількість води за день або почистити зуби. Замість того, щоб накласти маску на обличчя і 20 хвилин полежати з нею на дивані, ми мчимо мити вікна.

6. Неможливість відпочити
Не те щоб ви спеціально не відпочиваєте, просто ви… розучилися це робити. Коли у вас з’являється вільний час, ви відчуваєте дискомфорт, поки не згадаєте, що можете його витратити на те, щоб помити шафку у ванній або пришити гудзики на сорочку чоловіка.

7. Почуття провини
Якщо вас насильно виганяють погуляти по місту або відвідати концерт, ви відчуваєте глибоке почуття провини: адже стільки часу вбивається даром! Ви починаєте підсвідомо підраховувати, скільки всього встигли б зробити за цей час, починаєте планувати, чим займетеся відразу по приходу додому .. У підсумку, ніякого задоволення від відвідин музею або прогулянки ви не отримуєте.

Читайте також:  Науковці назвали причину хронічної втоми​​​​​​

Що робити?
Впізнали себе? Значить, вам терміново пора міняти стиль поведінки! Це зробити не так важко, як вам здається. І це обов’язково піде на користь – як вам, так і вашим близьким!

Зізнайтеся
Просто скажіть собі: “Я взяв/ла на себе занадто багато”. Це перший крок до змін.
 
Перегляньте список справ
Завжди можна знайти справи, які зробити бажано, але зовсім необов’язково. Навчіться говорити “ні”, коли на роботі чи вдома вас намагаються змусити виконати додаткову роботу. І, перш за все, навчитеся говорити “ні” своєму перфекціонізму!
 
Звертайтеся по допомогу
Поруч з вами напевно є люди, які здатні взяти на себе частину ваших обов’язків. Не варто тягнути весь віз на собі.

Понаднормова праця може бути для вас небезпечною. Чим саме, читайте в статті «Як втома на роботі впливає на безпеку праці».

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами zdorovia.com.ua.

Матеріали до теми


Психоемоційне здоров’я: як боротися із професійним вигоранням медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...