26 квітня світ вшановує пам’ять жертв Чорнобильської трагедії


26 квітня світ вшановує пам’ять жертв Чорнобильської трагедії

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції стався хімічний вибух, у результаті якого в атмосферу викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів. Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території Радянського Союзу, які наразі входять до складу Білорусі, України та Росії. За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.

Наслідки Чорнобильської аварії ще довго нагадуватимуть про те, як людство може стати жертвою неконтрольованого використання власних технічних розробок. Тепер щороку в цей день ми вшановуємо пам’ять загиблих і проводимо тренінги та інструктажі з правил безпеки під час надзвичайних ситуацій.

Публікуємо офіційне звернення Голови ДСНС України Миколи Чечоткіна до ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС і приєднуємося до побажань:

Шановні колеги!
Дорогі учасники ліквідації наслідків аварії на
Чорнобильській атомній електростанції!
26 квітня минає тридцять два роки, як сталася одна із найбільших техногенних катастроф в історії людства – аварія на Чорнобильській атомній електростанції.
Саме у цей день Український народ вшановує подвиг героївліквідаторів, які ціною власного життя і здоров’я здолали найстрашнішу трагедію ХХ століття. Завдяки високому професіоналізму та мужності ліквідаторів була врятована Українська земля і весь світ від радіаційного забруднення.
Світла та вічна пам’ять тим героям, чиє життя обірвала Чорнобильська аварія. Їх подвиг назавжди залишиться в наших серцях.
Хочу щиро подякувати ліквідаторам Чорнобиля, які сьогодні працюють у Державній службі України з надзвичайних ситуацій. Для нас ви є справжнім прикладом героїзму та відваги, а ваш неоціненний фаховий досвід надзвичайно важливий у пожежно рятувальній справі.
Бажаю вам і вашим родинам міцного здоров’я, благополуччя, життєвої енергії, мирного неба та нових успіхів в ім’я України.
Голова М. Чечоткін

 

Читайте також:

Про те, що зараз відбувається на території ЧАЕС: Світле майбутнє: сонячну енергію вироблятимуть на Чорнобильській АЕС

Про руйнівний вплив радіації на організм людини: Радіація і її біологічна дія

Матеріали до теми