...

Яку вагу можна піднімати верстатнику протягом зміни


Яку вагу можна піднімати верстатнику протягом зміни

Для встановлення або знімання заготовки або інструмента на верстатах повинні використовуватися вантажопідіймальні механізми, якщо їх маса перевищує 25 кг, а верстатні пристосування від 16 до 25 кг повинні мати спеціальні рукоятки для зручного захвату двома працівниками (пункти 2.10.1.3, 2.10.1.5 ДСТУ 2807-94 «Устаткування метало- і деревообробне. Загальні вимоги безпеки і методи випробувань»).

На деревообробних підприємствах під час розбирання машин та обладнання знімати, транспортувати, піднімати і установлювати важкі та громіздкі вузли і деталі (вагою більше 20 кг) слід за допомогою підіймально-транспортного обладнання і пристроїв (візків-підйомників, підставок, ланцюгів, обхватів), які гарантують безпеку праці. Дільниці, де систематично проводять зварювання виробів масою більше 20 кг, необхідно обладнувати підіймально-транспортними механізмами відповідної вантажопідйомності (пункти 5.1.16, 5.3.6 Правил охорони праці в деревообробній промисловості, НПАОП 20.0-1.02-05).

У разі зварювання металоконструкцій масою більше 15 кг стаціонарні робочі місця повинні бути обладнані збірними стендами та засобами механізації (п. 1.11 розділу V Правил охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями, НПАОП 0.00-1.71-13).

На підприємствах автомобільного транспорту під час проведення робіт на верстатах для зняття, установлення деталей або заготовок масою більше 20 кг необхідно використовувати підйомно-транспортні механізми, обладнані спеціальними пристроями (захватами) (п. 1.10 розділу XII Правил охорони праці на автомобільному транспорті, НПАОП 0.00-1.62-12).

Отже, межа використання вантажопідіймального механізму (ручного переміщення) під час експлуатації верстатів залежить від виду верстату та визначена як маса заготовки або робочого інструмента 20 ± 5 кг.

Микола Федоренко, головний державний інспектор Головного управління Держпраці України в Київській обл.

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Придбати журнал із додатком
Придбати електронний журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати вигідний комплект видань