...

Які документи з питань цивільного захисту має вести підприємство?


Які документи з питань цивільного захисту має вести підприємство?

Наказом Державної служби України з питань надзвичайних ситуацій від 12 липня 2016 року № 335 затверджено Примірний перелік документів з питань цивільного захисту, що розробляються центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання.

З цього Переліку виберемо найменування тих документів, що стосуються суб’єктів господарювання й зведемо їх у таблицю.

Як бачимо з Переліку, від суб’єктів господарювання нині не вимагається розробляти багато документів, які безпідставно вимагали розробляти місцеві органи виконавчої влади, наприклад, План основних заходів цивільного захисту на рік чи План оповіщення, адже Перелік визначає Схему оповіщення.

Також слід взяти до уваги, що наказ МВС України від 11 вересня 2014 року № 934, яким затверджено Порядок організації та проведення спеціальних об’єктових навчань і тренувань з питань цивільного захисту, на який час від часу ще посилаються чиновники державних адміністрацій, скасований розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 166-р як такий, що втратив актуальність та встановлює регуляторні бар’єри. Цим же розпорядженням Кабінету Міністрів України скасовано і наказ МНС України «Про затвердження порядків утворення підрозділів для організації та здійснення охорони від пожеж або пожежно-технічного обслуговування підприємств, установ, організацій та інших об’єктів на підставі договорів» від 21 березня 2012 р. № 621.

Втратила чинність і постанова Кабінету Міністрів України від 8 квітня 1999 р. № 567 якою було затверджено Інструкцію про порядок списання непридатних захисних споруд цивільної оборони. Нині чинним є Порядок створення захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 138.

Які документи з питань цивільного захисту розробляються суб’єктами господарювання, читайте у статті нашого експерта, фахівця із питань пожежної та техногенної безпеки Володимира Ященка в журналі «Охорона праці і пожежна безпека» № 11, 2017.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!