...

Пожежна безпека в лазнях


Пожежна безпека в лазнях

Минулого року непоодинокі випадки пожеж в лазнях було зафіксовано у Кіровоградській, Львівській, Черкаській, Закарпатській областях. Не обходилося й без трагічних випадків. Вже на початку цього року сталося немало таких надзвичайних ситуацій.

Щоб запобігти подібним надзвичайним ситуаціям, надаємо декілька порад.

1. Можливість розміщення лазень сухого пару (далі — сауна) у будинках різного призначення визначається відповідно до вимог ДБН В.2.2-9- 2009 «Громадські будинки та споруди»; ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки»; ДБН В.2.2-28:2010 «Будинки адміністративного та побутового призначення».
2. На підприємствах, в установах, організаціях необхідно розробити інструкцію, яка встановлює вимоги пожежної безпеки при експлуатації лазні сухого пару (лазні-сауни).
3. Для обслуговування лазні наказом призначається відповідальна особа, яка слідкує за роботою устатковання, підтримує та постійно контролює температуру в парильному відділенні, слідкує за дотриманням відвідувачами необхідних заходів пожежної безпеки та санітарного стану приміщень.
4. Забороняється допускати до роботи осіб, які не пройшли спеціального навчання та протипожежного інструктажу.
5. Відповідальна особа не повинна залишати приміщення лазні, доки люди знаходяться в приміщенні, та залишати без постійного нагляду включену в електромережу електронагрівальну піч або піч, яка працює на газу, твердому чи рідкому паливі.
6. Необхідно утримувати у справному стані перфоровані сухотруби, підключені до внутрішнього водопроводу, ручний пуск яких можна здійснювати від пристроїв, встановлених за межами парильного відділення.
7. Місткість парильного відділення повинна бути не більше ніж 10 місць.

Валентин Стоєцький, начальник відділу ППР ДПТ України

Ознайомитися з конкретними вимогами пожежної безпеки при користуванні різними типами лазень можна буде в № 5 журналу «Охорона праці і пожежна безпека». Не пропустіть!

Придбати журналі з додатком
Придбати електронний журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати вигідний комплект видань