Пожежна безпека при проведенні вогненебезпечних робіт


Пожежна безпека при проведенні вогненебезпечних робіт

Вогневими роботами вважаються виробничі операції, пов’язані з використанням відкритого вогню, іскроутворенням та нагріванням деталей, устаткування, будівельних і технологічних конструкцій до температур, що здатні викликати займання горючих речовин, матеріалів, парів легкозаймистих рідин.

До вогневих робіт належать:
• газозварювання;
• електрозварювання;
• різання металів із застосуванням рідкого палива (бензо- та гасорізання);
• паяльні роботи;
• варка бітуму, смоли;
• інші способи використання відкритого вогню.

Найбільш небезпечними щодо можливості виникнення пожежі є зварювання та різання металів. Ці процеси супроводжуються інтенсивним утворенням великої кількості бризок розплавленого металу, виділенням значної теплової енергії, а також газів і пари, які можуть утворити з повітрям горючі суміші та стати причиною пожежі та вибуху, Розлітаючись навкруги місця проведення робіт, іскри здатні підпалити будь-які горючі матеріали.

При проведенні вогневих робіт на різних висотах від рівня підлоги розжарені іскри можуть розлітатися, зберігаючи свої запалювальні властивості, на 10–15 м. Тому місце проведення вогневих робіт, залежно від висоти їх виконання, має бути очищеним від горючих речовин і матеріалів у радіусі, наведеному в Табл. 1.

Таблиця 1

Висота точки зварювання над рівнем підлоги чи прилеглій території, м

0–2

2

3

4

6

7

10

Понад 10

Мінімальний радіус зони, м

5

8

9

10

11

12

13

14

Іскри, що виникають при зварюванні, є малопотужним джерелом запалювання. Час їхнього існування становить 3–5 с. Але іскри спроможні викликати тління з наступним горінням цілого ряду горючих матеріалів. Промащене ганчір’я спалахує від іскор на відстані до 10 м від місця зварювання, а клоччя — до 16 м.

Особливо небезпечні іскри, які потрапляють на горючі матеріали, розташовані у сприятливих для акумуляції теплоти умовах (підпілля, щілини та отвори у будівельних конструкціях, сміття тощо). За таких умов може спостерігатися прихований розвиток горіння, який здатний тривати декілька годин і навіть більше доби. Виконання вогневих робіт небезпечне також у приміщеннях, де можливе приховане розлітання іскор.

Посадова особа, відповідальна за пожежну безпеку (приміщення, дільниці, установки, території тощо), де проводились вогневі роботи, повинна забезпечити перевірку місця проведення цих робіт упродовж двох годин після їх закінчення. Про приведення місця вогневих робіт у пожежобезпечний стан виконавець та відповідальна за пожежну безпеку посадова особа роблять відповідні позначки у наряді-допуску.

Про дотримання правил пожежної безпеки під час проведення газозварювальних та газорізальних робіт, під час проведення електрозварювальних, паяльних та фарбувальних робіт, при роботах з мастиками, клеями та іншими подібними горючими речовинами й матеріалами вимоги пожежної безпеки в аварійних ситуаціях при електрозварювальних роботах читайте в травневому випуску «Консультанта з охорони праці та пожежної безпеки» (№ 5, 2017).

Валентин Стоєцький, начальник відділу пожежно-профілактичної роботи ДПТ України

Світлана Трошина, заступник начальника відділу пожежно-профілактичної роботи ДПТ України

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Придбати журнал із додатком
Придбати електронний журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати вигідний комплект видань