...

Пожежна безпека нагрівальних приладів


Пожежна безпека нагрівальних приладів

Згідно з НАПБ А.01.001-2004 «Правила пожежної безпеки в Україні» (розділ 5.1), електроустановки (можливість їх застосування, монтаж, налагодження та експлуатація) повинні відповідати вимогам чинних Правил улаштування електроустановок, Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів (ПТЕ), Правил техніки безпеки під час експлуатації електроустановок споживачів (ПТБ), ДНАОП 0.00-1.32-01 «Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок» та інших нормативних документів. Будівельну частину електроустановок слід виконувати відповідно до протипожежних вимог будівельних норм, ПУЕ та ДНАОП 0.00-1.32-01.

Застосування електричних опалювальних приладів у приміщеннях категорій за вибухопожежонебезпекою А та Б не дозволяється.

У разі застосування згідно з умовами виробництва в пожежонебезпечних зонах будь-якого класу електронагрівальних приладів нагрівальні робочі частини останніх мають бути захищені від контакту з горючими матеріалами, а самі прилади встановлені на поверхні з негорючого матеріалу.

Температура зовнішньої поверхні електроопалювальних приладів у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 85 °С. Відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і будівельних конструкцій, за винятком матеріалів груп горючості Г1, Г2, має становити не менше 0,25 м (якщо більшу відстань не встановлено будівельними нормами або іншими нормативними документами).

Для опалення невеликих приміщень, у тому числі пересувних побутових приміщень для будівельників, вагончиків тощо можуть застосовуватися масляні радіатори та нагрівальні електропанелі типу РБЭ-1, ЕК-2, ЕК-4, ПТ-8-2 тощо із закритими нагрівальними елементами. Такі радіатори та електропанелі повинні мати справний індивідуальний електрозахист і терморегулятор.

Нові підключення різних струмоприймачів (електродвигунів, нагрівальних приладів тощо) необхідно проводити з урахуванням допустимого струмового навантаження електромережі.

Не дозволяється залишення без догляду при виході з приміщення увімкнених в електромережу нагрівальних приладів.

В усіх приміщеннях незалежно від призначення, які після закінчення роботи замикаються та не контролюються черговим персоналом, з усіх електроустановок та електроприладів, а також з мереж їх живлення повинна бути відключена напруга (за винятком чергового освітлення, протипожежних та охоронних установок, а також електроустановок, які за вимогами технології працюють цілодобово).

Анатолій РОЖКОВ, експерт з пожежної безпеки

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»