Питання з пожежної безпеки в офісі


Питання з пожежної безпеки в офісі

Перелік основних журналів з питань пожежної безпеки для підприємств, установ та організацій України:

  • Журнал обліку вогнегасників на об’єкті;
  • Журнал реєстрації інструктажів з питань пожежної безпеки;
  • Журнал обслуговування установок пожежної автоматики;
  • Журнал обліку технічного обслуговування внутрішніх пожежних кранів (в разі наявності внутрішнього протипожежного водопостачання).

Чинні нормативно-правові акти з питань пожежної безпеки обов’язковість нумерації, прошнуровування та скріплення печаткою журналів, які регламентують Вашу діяльність в галузі пожежної безпеки, не визначають.

Виходячи з наданих характеристик вашої організації, а саме орендований офіс у бізнес-центрі, влаштовувати в приміщені стенд з пожежної безпеки не обов’язково. Достатньо вивісити на видному місці інструкцію із заходів пожежної безпеки (пункт 3.5 Правил пожежної безпеки в Україні).

Вогнегасники слід встановлювати в легкодоступних і помітних місцях (у коридорах, біля входів або виходів з приміщень тощо), а також у пожежонебезпечних місцях, де найбільш вірогідна поява осередків пожежі. При цьому необхідно забезпечити їх захист від попадання прямих сонячних променів та безпосередньої (без загороджувальних щитків) дії опалювальних та нагрівальних приладів.

Вибір типу та необхідна кількість вогнегасників визначається відповідно до Типових норм належності вогнегасників (далі — Типові норми), затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 2 квітня 2004 р. № 151.

Згідно з пунктом 3.8 Типових норм, громадські та адміністративно-побутові будинки на кожному поверсі повинні мати не менше двох переносних (порошкових, водопінних або водяних) вогнегасників з масою заряду вогнегасної речовини 5 кг і більше. Крім того, слід передбачати по одному вуглекислотному вогнегаснику з величиною заряду вогнегасної речовини 3 кг і більше:

  • на 20 м2 площі підлоги в офісних приміщеннях з ПОЕМ, коморах, електрощитових, вентиляційних камерах і технічних приміщеннях;
  • на 50 м2 площі підлоги приміщень архівів, машзалів, бібліотек, музеїв.

Приміщення, в яких розміщені ПЕОМ, слід оснащувати переносними вуглекислотними вогнегасниками з розрахунку один вогнегасник ВВК-1,4 (старе позначення — ОУ-2) чи ВВК-2 (старе позначення — ОУ-3) або один ВВПА-400 на три ПЕОМ, але не менше ніж один вогнегасник зазначених типів на приміщення (п. 3.10 Типових норм).

Ця вимога стосується також будівель, споруд та приміщень, обладнаних будь-якими типами установок пожежогасіння, пожежної сигналізації або внутрішніми пожежними кранами (п. 6.4.8 Правил пожежної безпеки в Україні).

Згідно з п. 6.4.23 Правил пожежної безпеки в Україні, відповідальними особами за своєчасне та повне оснащення об’єктів вогнегасниками й іншими засобами пожежогасіння, забезпечення їх технічного обслуговування, навчання працівників правил користування вогнегасниками є власники цих об’єктів (або орендарі згідно з договором оренди).

Сергій БЕЛОБРОВІН,
викладач Навчального центру Головного територіального управління МНС України в м. Києві, майор служби цивільного захисту

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»