...

Організація охорони праці в лісовому господарстві


Організація охорони праці в лісовому господарстві

1. Питання закріплення посадових осіб та спеціалістів, які б забезпечували роботу вантажопідіймальних кранів відповідно до вимог нормативно-правових актів, підприємство має вирішувати самостійно як з урахуванням наявного штатного розкладу, так і залежно від кваліфікації наявного персоналу. З врахуванням інформації, яку надаєте Ви, можна порадити таке:

  • особою, відповідальною за утримання кранів у справному стані краще призначити механіка лісгоспу, а особою, яка здійснює нагляд за безпечною експлуатацією вантажопідіймальних кранів — головного лісничого;
  • якщо інженер з охорони праці має технічну освіту, то другою особою (яка наглядає за безпечною експлуатацією кранів) може бути призначений і він.

2. На час написання цього листа ми ще не мали у розпорядженні експлуатаційної документації на навантажувач ПЕА-1.0 «Карпатець». Тому поради, які ми надаємо, слід вважати попередніми, які можуть бути доповнені після ознайомлення з такою документацією, вони є мінімальними.

Майстер лісу, який керує відвантаженням деревної сировини названим навантажувачем, повинен щорічно проходити спеціальне навчання з охорони праці і як керівник лісосічних робіт, і як особа, відповідальна за безпечне проведення робіт при переміщенні деревної сировини краном ПЕА-1.0 «Карпатець». В складі комісії з перевірки знань повинно бути не менше трьох осіб, які мають посвідчення про успішну перевірку знань з охорони праці як на лісосічних роботах, так і на роботах з використанням ПЕА-1.0 «Карпатця». При первинній перевірці знань з охорони праці майстра лісу, згідно з вимогами абзацу 3 п. 3.10 Типового положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, в комісії обов’язкова участь представника центрального органу  виконавчої  влади  з  нагляду  за  охороною праці або його територіального управління.

Щодо тракториста «Карпатця», то відповідно до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників випуск 3 «Лісове господарство і пов’язані з ним послуги», затвердженого 17 липня 2003 р. (с. 48), він повинен мати посвідчення машиніста-кранівника принаймні 4-го розряду (для кранів вантажопідіймальністю до 2 т) і теж щорічно проходити спеціальне навчання з охорони праці для робіт, які йому доручаються.

При первинному навчанні перевірка знань має бути проведена також з участю представника органів Держгіртехнагляду (п. 3.10 Типового положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці). Вимоги до складу комісії ті самі, що й для перевірки знань майстра.

Спеціальне навчання з охорони праці як майстра, так і машиніста-кранівника з перевіркою знань може здійснюватися як на курсах в лісгоспі, так і на курсах іншого підприємства або обласного управління лісового та мисливського господарства чи в навчальному закладі, який має повноваження на проведення відповідних навчань.

3. Сумісництво голови профспілкового комітету лісгоспу та інженера з охорони праці можливе, проте це питання рекомендується погоджувати зі службою охорони праці обласного управління лісового та мисливського господарства.

* Де можна пройти спец навчання з охорони праці саме для робіт з використанням навантажувача ПЕА-1.0 «Карпатець» і в якій мірі його дозволяється використовувати для навантаження лісоматеріалів, повинно бути сказано в експлуатаційній документації на цей навантажувач, який випускався, а може випускається й тепер в м. Коломиї Івано-Франківської області. Таку документацію Лісгосп повинен був отримати разом з навантажувачем.

Владислав Данилов,
кафедра технології та охорони праці інституту «Укрцентркадриліс»

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»