...

Навчання з охорони праці керівників на підприємстві


Навчання з охорони праці керівників на підприємстві

Відповідно до п. 5.3 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05), навчання та перевірка знань керівників і членів комісії з перевірки знань працівників підприємства проводиться у галузевих навчальних центрах або інших навчальних закладах, які мають відповідні документи дозвільного характеру.

При цьому до складу комісії з перевірки знань керівників підприємства повинні залучатися керівники підприємств вищого органу, представники державних контролюючих органів (наприклад, Держпраці) та галузевих профспілок, а також викладачі з охорони праці того навчального закладу, де проводилося навчання.

Такі атестовані керівники та члени комісії з перевірки знань мають право перевіряти знання з питань охорони праці працівників структурно-функціональних підрозділів в комісії підприємства.

Форми проведеного навчання визначаються навчальним закладом перед проведенням навчання залежно від програми навчання з урахуванням специфіки підприємства. Наприклад, за виїзної форми навчання викладачі навчального закладу можуть залучатися до лекцій на території підприємстві.

Прив’язки у проведенні навчання та перевірки знань з питань охорони праці до приміщень навчального центру НПАОП 0.00-4.12-05 не визначає.

Отже, за виїзної форми навчання викладачі навчального закладу можуть залучатися до лекцій на території підприємстві. Атестовані керівники та члени комісії з перевірки знань мають право перевіряти знання з питань охорони праці працівників структурно-функціональних підрозділів в комісії підприємства.

Микола Федоренко, головний державний інспектор Головного управління Держпраці України в Київській обл.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»