Кнопка «СТОП» червоного кольору для верстатів


Кнопка «СТОП» червоного кольору для верстатів

НПАОП 29.2-1.01-58 «Загальні правила техніки безпеки та виробничої санітарії для підприємств і організацій машинобудування» згідно з Покажчиком нормативно-правових актів з питань охорони праці станом на 25 червня 2012 року, затвердженим наказом Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України від 12 квітня 2012 р. № 74, розповсюджуються на підприємства з виробництва машин та устатковання (код КВЕД 29).

Оскільки одним з кодів видів економічної діяльності Вашого підприємства є код 29.43.1 «Виробництво інших верстатів», то НПАОП 29.2-1.01-58 розповсюджується на Ваше підприємство і його вимоги є обов’язковими для виконання.

Щодо заміни утоплених кнопок «Стоп» на так звані грибовидні, то, якщо верстати було виготовлено після введення в дію НПАОП 29.2-1.01-58, найправильнішим було б, щоб кнопки замінило підприємство-виробник цієї продукції. Зі свого досвіду знаю, що ніхто з виробників, за рідким винятком, цього не робив і не робить. Найчастіше цих підприємств  уже немає. Тому, як правило, підприємство усуває порушення своїми силами.

Одночасно хочу нагадати, що з 15 червня 2012 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про охорону праці та охорону надр», відповідно до якого невиконання законних вимог органу державного нагляду за охороною праці (ст. 1884)  тягне за собою накладання  на працівника штрафу в розмірі від шести до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (102–170 грн) і на посадових осіб — від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510–1700 грн).

Олександр КАЛАШНЮК,
головний технічний інспектор праці Федерації профспілок Вінницької області

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»