Інструктаж з ОП для операторів з експлуатації теплогазогенераторів


Інструктаж з ОП для операторів з експлуатації теплогазогенераторів

Відповідно до п. 14 Переліку робіт з підвищеною небезпекою (НПАОП 0.00-2.01-05), «роботи з профілактики і технічного обслуговування газового господарства» віднесені до Переліку робіт з підвищеною небезпекою. Працівники, зайняті на роботах, зазначених у НПАОП 0.00-2.01-05, проходять щорічне спеціальне навчання та перевірку знань нормативно-правових актів з охорони праці, додержання яких входить до їхніх функціональних обов’язків (п. 4.1 Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, НПАОП 0.00-4.12-05). В цьому випадку технічне обслуговування газового обладнання покладено на спеціалізовану організацію.
Відповідно до пунктів 1.2.1, 1.2.3 Правил безпеки систем газопостачання України (НПАОП 0.00-1.20-98), працівники, які займаються експлуатацією газового обладнання, повинні пройти навчання з безпечних методів і прийомів виконання робіт з цим обладнанням в порядку, визначеному НПАОП 0.00-4.12-05.

Оскільки оператор газового обладнання є особою, відповідальною за безпечну  експлуатацію газового обладнання, то він повинен пройти навчання та перевірку знать з питань охорони праці. Оператор газового обладнання повинен володіти технологічним регламентом роботи газового обладнання, знання якого дозволяє запобігати виходу з ладу та виникнення аварійних ситуацій під час експлуатації газового обладнання, в тому числі при порушеннях в роботі його комп’ютерної системи управління.

Микола ФЕДОРЕНКО,
головний державний інспектор з охорони праці
Територіального управління Держгірпромнагляду у Київській обл. і м. Києві

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»