...

Хто відповідає за охорону праці на підприємстві?


Хто відповідає за охорону праці на підприємстві?

На підприємстві є генеральний директор і виконавчий директор. Запитання:
1. Кому підпорядковується служба охорони праці?
2. Хто (генеральний чи виконавчий директор) повинен проходити навчання та перевірку знань з питань охорони праці в навчальному центрі?

1. Згідно зі ст. 15 Закону України «Про охорону праці» та п. 1.4 Типового положення про службу охорони праці (НПАОП 0.00-4.21-04) на підприємствах з кількістю працівників 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці відповідно до типового положення.

На підприємствах з кількістю працівників менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку.

На підприємствах з кількістю працівників менше 20 осіб для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку.

Статтею 15 Закону України «Про охорону праці» та п. 1.3 Типового положення про службу охорони праці встановлено, що служба охорони праці підпорядковується безпосередньо роботодавцю, а роботодавцем на підприємстві є генеральний директор.

2. Згідно зі ст. 18 Закону України «Про охорону праці» працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварій.

Посадові особи (зокрема й керівники), діяльність яких пов’язана з організацією безпечного ведення робіт, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, проходять навчання, а також перевірку знань з питань охорони праці.

Працівники, зокрема посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці до роботи не допускаються.

Порядок проведення навчання і перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці визначається Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05), затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці України від 26 січня 2005 р. № 15.
Згідно з п. 5.2 Типового положення керівники підприємств з кількістю працівників понад 1000, керівники та фахівці служб охорони праці, члени комісій з перевірки знань з питань охорони праці цих підприємств проходять навчання в Головному навчально-методичному центрі. А такі ж працівники з чисельністю менше 1000 працівників (п. 5.3) проходять навчання з питань охорони праці у галузевих навчальних центрах або навчальних закладах та установах, які в установленому Типовим положенням порядку, проводять відповідне навчання.

Василь Харченко,
начальник відділу охорони праці ТОВ «Українські Радіотелекомунікації»

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»