Цивільний захист на підприємстві: комісії та документи


Цивільний захист на підприємстві: комісії та документи

Для багатьох підприємств робота з цивільного захисту досі залишається незвичною. Тим більше, що з міркувань економії коштів її ведення роботодавець зазвичай доручає спеціалістам з охорони праці, пожежної або навіть екологічної безпеки — як додаткову функцію. Тому ця публікація може придатися для організації відповідної роботи на підприємстві.

В статті розглядаються основні напрями роботи підприємства в сфері цивільного захисту: створення комісій та розроблення й ведення планово-звітної документації.

Комісія підприємства з питань надзвичайних ситуацій

Необхідність утворення на підприємстві комісії з питань надзвичайних ситуацій як координаційного органу визначено статтею 6 Кодексу цивільного захисту України.

Комісія з питань надзвичайних ситуацій має діяти на підставі Положення про неї (див. п. 11 Положення про єдину державну систему цивільного захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 9 січня 2014 р. № 11).

Як, правило, таке положення розробляє фахівець з питань цивільного захисту підприємства та затверджує своїм наказом керівник підприємства.

Положення про Комісію підприємства з питань надзвичайних ситуацій має спиратися на таку нормативну базу:
– Положення про державну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 26 січня 2015 р. № 18;
– Типове положення про регіональну та місцеву комісію з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 409.

Іноді керівник підприємства особисто очолює Комісію з питань надзвичайних ситуацій, і це видається оптимальним рішенням. Адже у затверджених урядом положеннях головою державної комісії є прем’єр-міністр України, а головою комісії регіонального чи місцевого рівня є керівник місцевого органу влади, який її утворив. Але нормативні документи не забороняють керівнику призначати головою комісії іншу особу — як правило, це один із заступників керівника, про що має бути зазначено в положенні про Комісію.

Також у статті розглянуто утворення та організацію роботи Комісії підприємства з питань евакуації, План реагування на надзвичайні ситуації, План основних заходів цивільного захисту підприємства на рік, ведення Журналу обліку надзвичайних ситуацій та Журналу реєстрації вступного інструктажу з питань техногенної безпеки.

Повністю статтю читайте у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» № 9, 2017 р.

Володимир Ященко,
фахівець з техногенної безпеки

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!