Чи потрібно вимагати у виконавця дозвільні документи на експлуатацію машин і механізмів?


Чи потрібно вимагати у виконавця дозвільні документи на експлуатацію машин і механізмів?

Стаття 21 Закону України «Про охорону праці» визначає: «Роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі — дозвіл)». Тобто, кожне підприємство, яке експлуатує машини, механізми, устаткування, обов’язане такий дозвіл отримати.

Крім цього, ст. 837 Цивільного кодексу визначає, що для виконання окремих видів робіт, встановлених законом, підрядник (субпідрядник) також зобов’язаний одержати спеціальний дозвіл.

Відсутність дозволу в підприємства є порушенням законодавства про охорону праці, що відповідно до ст. 44 Закону України «Про охорону праці» тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, матеріальну та кримінальну відповідальність. Крім того, на підставі п. 2.26 Положення про організацію та здійснення державного гірничого нагляду, державного нагляду (контролю) у сфері промислової безпеки та охорони праці в системі Держгірпромнагляду України, затвердженого наказом МНС України від 11 серпня 2011 р. № 826, у разі відсутності дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки представники Держгірпромнагляду України мають право заборонити виконання робіт та зупинити виробництво.

Олександр КАЛАШНЮК,
головний технічний інспектор праці Федерації профспілок Вінницької області

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»