...

Чи потрібні контрольні листи з проведення інструктажів з охорони праці? Уважаемые коллеги, эксперты! Возник вопрос по охране труда на предприятии. У нас нет производства, опасной деятельности, есть только офисные сотрудники. Соответственно у нас нет штат


Чи потрібні контрольні листи з проведення інструктажів з охорони праці?  Уважаемые коллеги, эксперты! Возник вопрос по охране труда на предприятии. У нас нет производства, опасной деятельности, есть только офисные сотрудники. Соответственно у нас нет штат

Шановна пані Анно!
В своєму запитанні Ви зачіпаєте проблеми, вирішення яких є важливим та актуальним на кожному підприємстві.
Одна з проблем — створення та організація роботи служби охорони праці на підприємстві. Закон України «Про охорону праці» та Типове положення про службу охорони праці, затверджене наказом Держнаглядохоронпраці України від 15 листопада 2004 р. № 255, встановлюють порядок та кількісний склад служб охорони праці на підприємствах.
Зокрема, ст. 15 Закону України «Про охорону праці» та п. 1.4 Типового положення про службу охорони праці передбачають, що служба охорони праці створюється на підприємствах незалежно від форм власності та видів діяльності при чисельності працівників 50 і більше осіб. Якщо на підприємстві працює менше 50 осіб, функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва чи суміщення професій працівники, які мають відповідну підготовку. Якщо ж на підприємстві працює менше 20 осіб — до виконання функцій служби охорони праці можна залучати сторонніх спеціалістів, які мають відповідну підготовку, на договірних засадах.
На підприємствах з чисельністю працівників до 50 осіб наказом керівника (власника) підприємства інженером з охорони праці за сумісництвом або суміщенням може бути призначений будь-який працівник за його згодою (в т. ч. і працівник кадрової служби), якщо він відповідає викладеним вище кваліфікаційним вимогам.
Друга частина Вашого запитання стосується оформлення контрольних листів проходження навчання та інструктажів з питань охорони праці.
Таку форму, як «контрольний лист проходження навчання та інструктажів з питань охорони праці», не передбачено жодним нормативним актом з охорони праці, а тому, коли вони не ведуться — це не є порушенням нормативних актів з охороні праці й відповідальність за це наступати не може. А чому контрольні листи вимагають при перевірках представники державних органів нагляду за охороною праці, можуть відповісти тільки ці представники.
Обов’язковими для виконання усіма центральними, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, бюджетними установами та підприємствами незалежно від форм власності та видів діяльності є вимоги Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці 26 січня 2005 р.
№ 15. Цим документом також не передбачено ведення контрольного листа, а відповідно — цей документ не є обов’язковим.
Заслуговує на увагу нормативна вимога чинного нині Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, яка на багатьох підприємствах, на жаль, не виконується.
Пунктом 6.3 (абзац 6) цього положення встановлено, що «запис про проведення вступного інструктажу робиться в журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці (додаток 5), який зберігається службою охорони праці або працівником, що відповідає за проведення вступного інструктажу, а також у наказі про прийняття працівника на роботу».
На жаль, Типове положення також не регламентує, як і де саме робиться запис про проведення вступного інструктажу в наказі про прийняття працівника на роботу.
Не передбачає цього й типова форма Наказу про прийняття працівника на роботу (форма № П-1), а тому підприємства самостійно вирішують, де та в який спосіб виконується цей запис. Лише типова форма № П-5, затверджена наказом Міністерством статистики України від 9 жовтня 1995 р. № 253, наказу (розпорядження) про переведення на іншу роботу на зворотній стороні форми № П-5 передбачає місце та форму відмітки про проходження інструктажу з «техніки безпеки, протипожежного мінімуму та інше». Форма наказу (розпорядження) № П-5 (лицьова та зворотна сторона) додаються.

На мій погляд, доцільно залишити у формі тільки відмітку про проходження вступного інструктажу, бо відмітку в наказі про прийняття працівника на роботу, про проходження інших (крім вступного) інструктажів з охорони праці чинним Типовим положенням про порядок проведення навчання й перевірки знань з питань охорони праці не передбачено.

Василь ХАРЧЕНКО,
начальник відділу охорони
праці ТОВ «Українські
Радіотелекомунікації»,
ветеран Держгірпромнагляду