Чи обов’язкова позначка в листку непрацездатності про результат тесту на вміст алкоголю?


Чи обов’язкова позначка в листку непрацездатності про результат тесту на вміст алкоголю?

Необхідність повного обстеження особи, яка отримала травму на виробництві, передбачена постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві» від 30 листопада 2011 р. № 1232 (далі — Постанова № 1232).

Пунктом 9 розділу «Розслідування та облік нещасних випадків» передбачені права та обов’язки працівників лікувально-профілактичних закладів при огляді та лікуванні потерпілого від травми на виробництві. Зокрема, медичні працівники лікувально-профілактичного закладу повинні передати протягом доби з використанням засобів зв’язку та на паперовому носії екстрене повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок на виробництві за формою, встановленою додатком 1 Постанови № 1232:

  • підприємству, де працює потерпілий;
  • робочому органу виконавчої дирекції Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань за місцезнаходженням підприємства, де працює потерпілий, або за місцем настання нещасного випадку з фізичною особою-підприємцем або особою, яка забезпечує себе роботою самостійно;
  • територіальному органові Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку;
  • закладу СЕС, який здійснює державний санітарно-епідеміологічний нагляд за підприємством, де працює потерпілий, або такому закладові за місцем настання нещасного випадку з фізичною особою-підприємцем чи особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, у разі виявлення гострого професійного захворювання (отруєння).

Лікувально-профілактичний заклад обов’язково проводить у порядку, встановленому МОЗ, необхідні дослідження і складає протокол про наявність в організмі потерпілого алкоголю (наркотичних засобів чи отруйних речовин) та визначає ступінь його сп’яніння.

Відповідний висновок чи витяг з протоколу, а також висновок про ступінь тяжкості травми (із зазначенням коду діагнозу згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я (МКХ-10) подаються на запит роботодавця, Фонду соцстрахування до утворення комісії з проведення розслідування нещасного випадку або голові цієї комісії після її утворення протягом однієї доби з моменту одержання запиту.

Визначення вмісту алкоголю, наркотичних та інших отруйних речовин впливає на подальший розгляд нещасного випадку та надання потерпілому відповідних виплат. Зокрема, підпунктами 3 та 4 п. 16 Постанови № 1232 передбачено, що обставинами, за яких нещасні випадки не визнаються такими, що пов’язані з виробництвом, є погіршення стану здоров’я внаслідок отруєння алкоголем, наркотичними засобами, токсичними чи отруйними речовинами, якщо це не пов’язано із застосуванням таких речовин у виробничому процесі чи порушенням вимог щодо їх зберігання і транспортування, а також алкогольне, токсичне чи наркотичне сп’яніння, не зумовлене виробничим процесом, що стало основною причиною нещасного випадку за відсутності технічних та організаційних причин його настання.

Результати обстеження потерпілого на виявлення алкоголю, наркотичних та отруйних речовин відображаються у Висновку лікувально-профілактичного закладу про стан сп’яніння, наявність в організмі потерпілого алкоголю, наркотичних чи отруйних речовин.

Що ж до зазначення інформації про стан сп’яніння в листку тимчасової непрацездатності, то спільним наказом МОЗ, Мінпраці, Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань України «Про затвердження зразка, технічного опису листка непрацездатності та Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності» від 3 листопада 2004 р. № 532/274/136-ос/1406 затверджено Інструкцію про порядок заповнення листка непрацездатності. Пунктом 4.2. цієї Інструкції зазначено, що у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з ним, робиться позначка про таке сп’яніння.

Тобто, при настанні травми на виробництві особу в обов’язковому порядку обстежують на вміст алкоголю, наркотичних та інших отруйних речовин в крові. Результати обстеження заносять до Висновку лікувально-профілактичного закладу про стан сп’яніння, наявність в організмі потерпілого алкоголю, наркотичних чи отруйних речовин, який розглядається комісією з питань розслідування нещасного випадку на виробництві в поданому пакеті документів. При отриманні позитивного результату аналізу на вміст алкоголю, наркотичних чи інших отруйних речовин в крові лікар робить відповідну позначку в листку тимчасової непрацездатності.

Олена Беденко-Зваридчук,
директор компанії «МедАдвокат», голова комітету медичного права Асоціації юристів України, лікар

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»